Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slovakisk journalist (27) og samboeren drept:

Tusener i markering etter journalistdrap i Slovakia

DEMONSTRASJON: Flere tusen samlet seg over hele Slovakia i en demonstrasjon mot korrupsjon etter drapet på Jan Kuciak Foto: AP Photo/Bundas Engler
DEMONSTRASJON: Flere tusen samlet seg over hele Slovakia i en demonstrasjon mot korrupsjon etter drapet på Jan Kuciak Foto: AP Photo/Bundas Engler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Den slovakiske journalisten Jan Kuciak (27) og hans samboer ble funnet skutt og drept i sitt hjem vest i landet mandag.

Dette har satt sinne i kok hos mange, og i går samlet flere tusen seg over hele Slovakia i en demonstrasjon mot korrupsjon.

Arrangørene anslår at rundt 25 000 møtte opp i hovedstaden Bratislava, mens flere tusen var samlet i et titall andre byer i landet. Mange holdt tente lys, mens de marsjerte i stillhet i kulden, skriver NTB.

Mafia

Da han ble drept var Kuciak i ferd med å publisere en sak som pekte på mulige politiske forbindelser mellom italienske forretningsmenn i Slovakia og den beryktede 'Ndragheta-mafiaen i Sør-Italia.

DREPT: Hundrevis av lys er lagt ned foran bildet av den drepte journalisten Jan Kuciak og hans samboer Martina Kusnirova i sentrum av Slovakias hovedstad Bratislava Foto: AP Photo/Bundas Engler
DREPT: Hundrevis av lys er lagt ned foran bildet av den drepte journalisten Jan Kuciak og hans samboer Martina Kusnirova i sentrum av Slovakias hovedstad Bratislava Foto: AP Photo/Bundas Engler Vis mer

Flere av de italienske forretningsmennene som ble navngitt i Kuciaks reportasje, ble pågrepet av slovakisk politi torsdag.

Slovakias statsminister Robert Fico utlovet en dusør på 1 million euro (9,6 millioner kroner) til den eller dem som kommer med opplysninger som bidrar til å oppklare saken, ifølge Washington Post.

«Skitne antislovakiske prostituerte»

Men statsministerens forhold til pressefrihet er skitnet til; han har tidligere kalt enkelte journalister for «skitne antislovakiske prostituerte» etter at de undersøkte anklager om korrupsjon i administrasjonen hans.

- Mandag morgen var det tårer, sinne og frykt i mine kollegers øyne, og journalistene gledet seg over å vise at de vil jobbe videre. Vi må vise publikum at vi insisterer på å etterforske denne tragedien, sier direktør Lukas Fila i N Press, som offentliggjorde Kuciaks arbeid etter at han var drept.

Dette er det andre journalistdrapet i EU på fire måneder.

I oktober ble maltesiske Daphne Galizia drept av ei bilbombe. 53-åringen jobbet med å avsløre korrupsjon blant politikere i øystaten - blant dem som ble omtalt i hennes artikler, var statsministerens kone.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!