Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tusener innesperret i ruinene

Hundretalls bygninger kollapset i by i Indonesia etter jordskjelvet. 75 bekreftet omkommet hittil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Er du i nærheten av det rammede området eller kjenner du noen som er i nærheten? Kontakt Dagbladet på 24 00 00 00, SMS/MMS til 2400 eller epost til 2400@db.no epost.

(Dagbladet.no): 75 personer er nå bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Indonesia tidligere i dag, melder nyhetsbyråene Reuters og AP.

Dødstall vil trolig stige
Dødstallene vil trolig stige kraftig, for nyhetsbyråene melder også at myndighetene i Indonesia frykter at tusener er fanget i ruinene etter at anslagsvis flere hundre bygg har kollapset.

Jordskjelvet utløste et stort jordskred som ifølge har kuttet transportveiene til området rundt Padang. Strøm- og telelinjene er også kuttet.

Styrken på skjelvet er blitt anslått til mellom 7,6 og 7,9 på Richters skala.

Episenteret for skjelvet skal ha vært utenfor vestkysten av Sumatra, omtrent 50 til 70 kilometer sørvest for byen Padang.

Trolig ingen nordmenn rammet
Det skal ikke være nordmenn i området, opplyser den norske ambassaden i Indonesia.

- Vi har kontaktet de nordmennene som kunne være i området, og ingen er i nærheten av jordskjelvet, sier ambassadesekretær Thomas Mosberg Stangeby til Dagbladet.

Selv er Mosberg Stangeby i hovedstaden Jakarta, hvor kun de som var i høyblokker kjente skjelvet.

KOLLAPSET: Mange personer skal ha blitt sperret inn eller omkommet da husene kollapset. Foto: REUTERS/Metro TV via Reuters TV/Scanpix
KOLLAPSET: Mange personer skal ha blitt sperret inn eller omkommet da husene kollapset. Foto: REUTERS/Metro TV via Reuters TV/Scanpix Vis mer

- Vi er bekymret
- Vi har ingen nordmenn i området for tiden, men prøver forgjeves å komme i kontakt med vår lokale partner utenfor Padang. Vi får ikke kontakt med dem, sier programkoordinator Geir Erichsrud i Regnskogfondet til Dagbladet.

I går hadde Regnskogfondet kontakt med den lokale samarbeidsorganisasjonen Yayasan Citra Mandiri. I dag er det helt stille.

- Vi er bekymret. Telefonlinjene er ustabile, men vi har heller ikke fått svar på e-post. Vi håper det går bra med dem, sier Erichsrud.

Flere hundre hus ødelagt
Jordskjelvet har ført til materielle ødeleggelser i byen Padang i provinsen Vest-Sumatra. Flere hus og bruer er ødelagt, og det har brutt ut branner, sier et øyenvitne fra nyhetsbyrået Reuters.

- Flere hundre hus langs veien er ødelagt. Det brenner flere steder, bruer er ødelagt og det er ekstrem panikk her, kanskje fordi ødelagte vannrør har skapt oversvømmelser i gatene, sier Reuters-journalisten i Pandang.

Havnebyen Pandang er provinshovedstad for Vest-Sumatra på Indonesia. Cirka 850 000 personer er bosatt i selve byen.

En tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at store bygninger ble ødelagt, og at kommunikasjonen er brutt.

Flere institutter sendte onsdag ut advarsler om at skjelvet kunne utløse en tsunami, men varslene ble senere trukket tilbake.

Jordskjelvet kommer dagen etter jordskjelvet og tsunamien som blant annet rammet Samoa og Amerikansk Samoa, der hittil 99 personer er bekreftet omkommet og dødstallene ser ut til å fortsette å vokse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling