Tusener kan miste jobben

Den knallsterke norske krona kan koste flere tusen arbeidsplasser. Eksportindustriens konkurransevne i Europa svekkes, noe som særlig rammer verksteds- og fiskeindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norges Bank vegrer seg for å ta i bruk virkemiddelet som kunne fått ned kroneverdien: rentenedsettelse.

- Vi sitter i ei klemme, tilstår sjeføkonom Tor Steig i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Høy oljepris, en relativt svak euro, samt et høyere rentenivå i Norge enn i EU-området, har drevet kroneverdien oppover. I går ettermiddag måtte du betale 8,05 kroner for en euro. Det såkalte utgangsleiet, som Norges Bank mener den norske krona bør ligge innenfor, er 8,23- 8,39 kroner mot euro.

Differansen kan koste norske arbeidstakere dyrt. For når krona er for sterk, blir det ganske enkelt dyrere for utlendinger å handle norske varer. Konsekvens: Norsk industri taper markedsandeler.

Får svi

- Vedvarer denne situasjonen, snakker vi om minimum to prosents reduksjon i industriproduksjonen. Noe som vil ramme 6000- 7000 arbeidsplasser, ikke minst i distriktsnæringer som fiskeforedling og verkstedsindustri, sier Steig.

Også turistbasert virksomhet får svi, siden det blir enda dyrere å feriere i Norge. Petroleums-, treforedlings- og aluminiumsindustrien er ikke så utsatt, fordi de stort sett ikke får oppgjør i euro. Den norske krona er ikke spesielt sterk i forhold til dollar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer