Tusener kan miste jobben

Den knallsterke norske krona kan koste flere tusen arbeidsplasser. Eksportindustriens konkurransevne i Europa svekkes, noe som særlig rammer verksteds- og fiskeindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank vegrer seg for å ta i bruk virkemiddelet som kunne fått ned kroneverdien: rentenedsettelse.

- Vi sitter i ei klemme, tilstår sjeføkonom Tor Steig i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Høy oljepris, en relativt svak euro, samt et høyere rentenivå i Norge enn i EU-området, har drevet kroneverdien oppover. I går ettermiddag måtte du betale 8,05 kroner for en euro. Det såkalte utgangsleiet, som Norges Bank mener den norske krona bør ligge innenfor, er 8,23- 8,39 kroner mot euro.

Differansen kan koste norske arbeidstakere dyrt. For når krona er for sterk, blir det ganske enkelt dyrere for utlendinger å handle norske varer. Konsekvens: Norsk industri taper markedsandeler.

Får svi

- Vedvarer denne situasjonen, snakker vi om minimum to prosents reduksjon i industriproduksjonen. Noe som vil ramme 6000- 7000 arbeidsplasser, ikke minst i distriktsnæringer som fiskeforedling og verkstedsindustri, sier Steig.

Også turistbasert virksomhet får svi, siden det blir enda dyrere å feriere i Norge. Petroleums-, treforedlings- og aluminiumsindustrien er ikke så utsatt, fordi de stort sett ikke får oppgjør i euro. Den norske krona er ikke spesielt sterk i forhold til dollar.

- De som tjener på situasjonen, er bedrifter som handler på det europeiske markedet. De får rett og slett mer igjen for hver kroner de kjøper for.

Normalt skulle den sterke kronekursen ført til rentenedsettelse. Det ville gjort krona mindre attraktiv som spekulasjonsobjekt, og bidratt til at kursene nærmet seg Norges Banks utgangsleie igjen.

Vil ikke tukle

Men hovedstyret i Norges Bank vil ikke tukle med renta nå, av frykt for å fyre opp under en innenlandsøkonomi som ligger og ulmer. Forbruksvekst og prisgalopp på varer og boliger kan bli det lite ønskelige resultatet av et rentekutt.