Tusener langs gatene - bare 50 får marsjere

Politiet: - En av de større markeringene i Oslo.

STOR MARKERING FREDAG: De siste dagene har det vært demonstrasjoner og markeringer det utenfor den amerikanske ambassade på Smestad i Oslo.
Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
STOR MARKERING FREDAG: De siste dagene har det vært demonstrasjoner og markeringer det utenfor den amerikanske ambassade på Smestad i Oslo. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet og arrangørene av en demonstrasjon i Oslo fredag venter flere tusen mennesker langs gater og veier de fem kilometrene fra den amerikanske ambassaden til Stortinget mellom klokka 16 og 19.

Men bare en gruppe på 50 deltakere får marsjere fra USA-ambassaden til Stortinget på grunn av smittefare og corona-situasjonen.

Parolen er «We can't breathe - rettferdighet for George Floyd».

USAs nye ambassade på Huseby mellom Smestad og Røa utenfor sentrum ble åpnet i mai 2017.

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. Video: @skrptz Vis mer

- Arrangørene African Students Association og organisasjonen ARISE har godtatt å markere på denne måten etter å ha fått avslag fra helsemyndighetene på søknad om dispensasjon fra smittevernreglene, sier stabsjef i Oslo politidistrikt, Harald Nilssen, til Dagbladet.

Arrangørene bak tilsvarende demonstrasjoner i Bergen og Trondheim har også fått beskjed om at forsamlinger over 50 personer vil anses som brudd på smittevernsreglene. Demonstrasjonen i Trondheim er allerede utsatt til 15. juni.

Opprinnelig skulle 5 000 personer møtes på Festplassen i Bergen fredag. Politiet framhever at de likevel ikke kommer til å stanse en demonstrasjon så lenge smittevernreglene overholdes.

- Vi har ingen plan om å sette foten ned. Organisasjons- og ytringsfriheten står sterkt, og vi støtter budskapet demonstrasjonen står for fullt ut, sier Morten Ørn, leder for politiet i Stor-Bergen, til NTB.

Høie: - Fraråder mange og tett

Dagbladet har spurt helseminister Bent Høie om hans syn på en stor samling mennesker i dagens situasjon:

OVER HELE KLODEN: De internasjonale nyhetsbyråene melder om demonstrasjoner i en rekke land under samme parole som i Oslo fredag. Her fra i dag foran USA konsulat i Hyderabad i India med demonstranter fra All India Peace and Solidarity Organisation (AIPSO). Foto: Noah Seelam, AFP/NTB Scanpix).
OVER HELE KLODEN: De internasjonale nyhetsbyråene melder om demonstrasjoner i en rekke land under samme parole som i Oslo fredag. Her fra i dag foran USA konsulat i Hyderabad i India med demonstranter fra All India Peace and Solidarity Organisation (AIPSO). Foto: Noah Seelam, AFP/NTB Scanpix). Vis mer

- Dette er en sak som berører og engasjerer mange, jeg har stor forståelse for dem som ønsker å demonstrere. Ytringsfriheten står svært sterkt i Norge. På grunn av koronaviruset fraråder vi at mange mennesker samler seg og står tett sammen, skriver Høie.

- Det øker faren for smittespredning. I en tid der mye må gjøres på andre måter, må vi også forsøke å finne nye måter å vise engasjement og ytre oss.

- Jeg er også redd for at dersom demonstrasjonen fører til store ansamlinger av folk, vil det bli mer oppmerksomhet rundt risikoen for smittespredning enn oppmerksomhet rundt en viktig sak, skriver Høie.

Over 50 000 mennesker har markert sin interesse på Facebook for markeringen i Oslo mot politaksjonen som tok livet av George Floyd i Minneapolis forrige mandag.

Og etter politiets «opptelling» i samarbeid med arrangørene, er det ventet at «flere tusen» vil møte opp.

SIDEN MAI 2017: USA åpnet sin nye ambassade fem kilometer fra Oslo sentrum for tre år siden. Den gamle på Drammensveien rett ved Slottet er kjøpt av et eiendomsselskap, og skal blant annet huse restaurant. Sikkerhet var hovedbegrunnelsen til at USA valgte å flytte sin ambassade ut av sentrum. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix
SIDEN MAI 2017: USA åpnet sin nye ambassade fem kilometer fra Oslo sentrum for tre år siden. Den gamle på Drammensveien rett ved Slottet er kjøpt av et eiendomsselskap, og skal blant annet huse restaurant. Sikkerhet var hovedbegrunnelsen til at USA valgte å flytte sin ambassade ut av sentrum. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix Vis mer

Fredagstrafikken

- Politiet får rundt 6 000 forhåndsmeldinger i året om markeringer og demonstrasjoner i Oslo. Om lag 150 av disse er av så stort omfang at politiet planlegger et opplegg for sikkerheten.

- Og fredagens markering er blant de større av de 150, sier Oslo-politiets stabsjef til Dagbladet.

Han roser initiativtakerne for godt samarbeid, og jobber for at detaljene om rute skal være klare i god tid før fredagstrafikken.

Politiets stabsjef betegner det som «betryggende» at den amerikanske ambassaden i går ønsket fredelige markeringer velkomne.

Langs løypa

- Arrangørenes opplegg i samtalene med oss og smittevernlegen at det bare skal være en gruppe på 50 også ved starten av demonstrasjonen før marsjen ned til sentrum. Opplegget er også av andre sympatisører skal stå langs løypa, sier stabsjef Harald Nilssen.

- Hvem skal kontrollere at smittevernbestemmelsene blir fulgt?

- Det er opp til arrangøren og hvert enkelt individ.

Strake veien fra ambassaden til Eidsvolds Plass foran Stortinget, er trafikktunge Sørkedalsveien og Bogstadveien før sentrumsgatene og Karl Johan.

- Det er endel veiarbeider på strekningen, og detaljert rute skal være klar så trafikkanter er orientert før fredag ettermiddag, sier politiets stabsjef.

- Hvor stor regner politiet risikoen for bråk eller konfrontasjoner?

- Vi har ingen indikasjoner på slike situasjoner, basert på blant annet god dialog med arrangørene, sier stabsjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer