Tusener lurt til å bli republikanere

Trodde de skrev under på opprop mot pedofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet.no):  Mark Anthony Jacoby (25) er arrestert og siktet for valgfusk i California.

Selve siktelsen er ikke så alvorlig; 25-åringen blir beskyldt for å ha prøvd å registrere seg som velger to ganger, etter at han feilaktig prøvde å registrere seg også i fødestaten California, der han ikke lenger bor, skriver Reuters

Men det rettes i tillegg mer alvorlige anklager mot Jacoby, melder CBS.

Han driver stemmesankingsselskapet Young Political Majors (YPM).

Betalt per registrering

For det første krever kalifornisk lov at alle som driver med velgerregistrering i staten, må være folkeregistrert eller stemmeberettiget der. Jacoby er ingen av delene.

Ifølge Los Angeles Times har YPM klart å registrere flere tusen personer som republikanere. Til gjengjeld har selskapet fått mellom sju og tolv dollar per person som registrerte seg. 

Problemet er bare at mange mener de ble lurt til å registrere seg.

 REGISTRERER SEG:  Velgerne sto i kø for å registrere seg i California på mandag. Dette var siste sjansen de hadde til å registrere seg i delstaten. Foto: ERIC RISBERG/AP/SCANPIX
REGISTRERER SEG: Velgerne sto i kø for å registrere seg i California på mandag. Dette var siste sjansen de hadde til å registrere seg i delstaten. Foto: ERIC RISBERG/AP/SCANPIX Vis mer

Lurt

Også tidligere i år ble 25-åringen beskyldt for å lure folk til å registrere seg som republikanere. Flere av dem som skrev under, har forklart at de trodde de skrev under på et opprop for å få hardere straffer til pedofile.

I 2005 ble Jacoby beskyldt for å ha lurt folk til å skrive under på opprop mot homofile ekteskap. Personene skal ha trodd de skrev under på et opprop for å få vin i dagligvarebutikker, ifølge CBS.

Nå etterforskes den unge mannen for anklagene, og ble arrestert, men løslatt mot en kausjon på 50 000 dollar (330 000 kroner), melder CNN.

Det republikanske partiet i California har svart med å anklage demokraten Debra Bowen, som er ansvarlig for valggjennomføringen i delstaten, for å være partisk, og at hun bare forsøker å få oppmerksomhet bort fra den liberale velgerregistreringsgruppa Acorn, som også er blitt beskyldt for valgfusk.

Granskes av FBI

Acorn granskes av FBI og flere delstater etter at det har dukket opp registreringskort med navnene på fiktive eller avdøde personer.

Den liberale gruppa slår imidlertid tilbake med en video der lederne anklager republikanere for å trakassere og presse velgere.

Tusener lurt til å bli republikanere

Analytikere antyder at republikanerne med Acorn-framstøtet i virkeligheten er i gang med en svertekampanje for allerede nå å så tvil om en antatt Obama-seier.

Obama-leiren på sin side har anmodet om en etterforskning for å finne ut hvor lekkasjen om FBI-etterforskningen kommer fra - og antyder dermed at McCain-apparatet står bak, i samarbeid med myndighetspersoner i Bush-administrasjonen.

Tolv siktet i 2006

Dette er ikke den første valgfusksaken i California. I 2006 ble tolv personer i siktet for å ha lurt folk til å registrere seg som republikanere. Den gang sa partiet at de ikke visste noe om den illegale aktiviteten. Fire av personene er blitt dømt, ifølge CBS.

Også i Ohio er det bråk rundt registreringen: I den viktige vippestaten har ca. 200 000 velgere stått i fare for å bli nektet å stemme fordi de er registrert med andre personopplysninger i velgerregisteret enn i andre offentlige lister. 

Republikanerne gikk i forrige uke til retten for å tvinge delstatsmyndighetene til å publisere navnene på alle de 200 000, for å gjøre valgfusk vanskeligere, og fikk medhold av delstatsdomstolen.

Men amerikansk høyesterett opphevet så vedtaket, og lista blir nå aldri laget. Dermed kan de 200 000 stemmene avgjøre valget - fortrinnsvis i Obamas favør, da det antas at de fleste støtter demokratene.

Hva stemmer gullfisken på?

Andre historier om fusk er mer absurde enn omfattende. Dagbladet.no skrev i går om at en død gullfisk skal ha fått tilsendt papirer for å bli registrert som velger i Illinois.

Også andre kjæledyr ble tilsendt materiell fra en gruppe som kaller seg Women\'s Voices, Women Vote, som har sendt ut nærmere en million brev til husstander i Illinois. Listen de hadde over single kvinner, skal ha inneholdt navn på flere kjæledyr, som de forsøkte å luke ut.

Beth Nudelman, som eier fisken, sier at gullfisken Princess Nudelman kan ha havnet i listene fordi de installerte en telefonlinje i gullfiskens navn.

- Dette er ikke svindel. Denne personen er en død fisk, sier Nudelman, som støtter Barack Obama.

Funksjonær i Lake County, Willard Helander, sier hun har hatt problemer med nærmere 1000 registreringskort i år.

- Jeg er overrasket over antallet mennesker som kompromitterer integriteten til stemmeprosessen, sier hun til AP.

SIKTET FOR VALGFUSK: Mark Anthony Jacoby (25) mistenkes for å ha lurt en rekke personer i California til å registrere seg som republikanere ved å hevde at de skrev under på et opprop for strengere straffer mot pedofile.
ACORN: Også den liberale velgergruppa Acorn beskyldes for valgfusk. FBI gransker gruppa i flere delstater etter at det dukket opp registreringskort med fiktive og avdøde personer.