Tusener omkommet i jordskjelv

Flere tusen mennesker kan ha mistet livet i et voldsomt jordskjelv i det avsidesliggende nordlige Afghanistan lørdag. Bare i Badakhashan-provinsen skal 3,500 omkomne være funnet i 15 landsbyer, ifølge Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FN og frivillige hjelpeorganisasjoner har iverksatt en større redningsoperasjon for å grave fram folk fra ruinene av opptil 100 landsbyer, som skal være jevnet med jorda i skjelvet, som målte 7,1 på Richterskalaen.

Hele fjellsider skal ha rast ut og begravet landsbyer, og enkelte landsbyer skal være slettet av kartet i Takhar- og Badakhashan-provinsene.

En representant for den nordlige opposisjonsalliansen, Abdullah, sa at 5.000 mennesker var omkommet og 1.000 skadd, og at tallet kunne være enda høyere. FNs kontor for koordinering av humanitært arbeid i Geneve viste til rapporter om mellom 2.000 og

3.000 omkomne, mens Afghanistans Røde Halvmåne anslo at minst 1.500 hadde mistet livet.

Skadene skal være langt større enn etter jordskjelvet som rammet det samme området i februar, da 4.000 mennesker døde. Det skjelvet målte 6,6.

Både hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser (MSF) og den afghanske opposisjonen, som kontrollerer deler av det avsidesliggende området 300 kilometer nord for Kabul, melder at tusener mistet livet og at minst 100 landsbyer ble jevnet med jorda lørdag i

skjelvet.

En talsmann for general Ahmed Mashood i Panshirdalen sa at mellom 2.000 og 3.000 mennesker var døde bare i Shahr-Bozurg-området i Badakhashan.

Begravd

Men kilder i hjelpeorganisasjonene understreker at det fortsatt er ren gjetning hvor mange som har omkommet.

Stein Villumstad i Kirkens Nødhjelp sier til NTB at han har fått opplysninger fra lokalkontoret i Rostak om at 3.500 omkomne er gravd fram i 15 landsbyer bare i Badakhashan-provinsen.

Men han understreker at vanskelige interne kommunikasjoner, både på grunn av ødelagte veier fra det siste jordskjelvet og politiske skillelinjer, gjør det svært vanskelig å fastslå hvor høye dødstallene er. Kirkens Nødhjelps opplysninger gjelder kun

Badakhashan, og de har ingen informasjon fra Takhar.

Hjelp på vei

Villumstad sier at Kirkens Nødhjelp allerede har vært med på å sende mat til 20.000 mennesker, samt 130 telt og 1.700 ulltepper. Mer mat kan skaffes i området, men andre forsyninger må bringes inn i det vanskelig tilgjengelige området.

Kraftig regnvær hemmet søndag den første hjelpen, og et fly fra FN kunne ikke lande i Ghoja Gar grunnet dårlig sikt og sølete flystripe.

Helikoptere var søndag på vei til området, og fly sto klare i Pakistan til å fly til Rostak med nødhjelp til ofrene.

Det er håp om at den stengte grensa til Turkmenistan og Tadsjikistan kan åpnes, slik at hjelp kan fraktes inn den veien.

I de første meldingene fra Kabul het det at bare fem mennesker var omkommet og rundt 60 skadd i skjelvet. Senere ble det meldt at rundt 1.000 hus i 36 landsbyer i Takhar-provinsen var ødelagt i rystelsene.

Jordskjelvet var mye kraftigere enn et jordskjelv i samme region i februar, som målte 6,6 og kostet 4.000 mennesker livet.

Enkelte kilder sier at mange flere mistet livet lørdag enn i februar, men det heter også at situasjonen er lettere å håndtere fordi hjelpeorganisasjoner fortsatt er på plass. Dessuten er klimaforholdene bedre enn sist da det var full vinter.

(NTB-DPA-AFP)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer