Tusener samlet seg i Sierra Leone for å feire slutten på ebolaepidemien

Minnet de nesten 4000 døde.

JUBEL: Tusener samlet seg for å feire i Sierra Leones hovedstad Freetown etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte at ebolaepidemien i landet er over. Foto: AP / NTB scanpix
JUBEL: Tusener samlet seg for å feire i Sierra Leones hovedstad Freetown etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte at ebolaepidemien i landet er over. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusener samlet seg for å feire i Sierra Leones hovedstad Freetown etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte at ebolaepidemien i landet er over.

Innbyggere i Sierra Leones hovedstad holdt natt til lørdag minneseremonier for de nesten 4.000 dødsofrene, samtidig som de feiret at landet er ebolafritt, 42 dager etter at siste smittetilfelle ble registrert.

Festen fortsatte utover dagen, og folk strømmet ut i gatene, danset og slo på trommer, mens barer serverte gratis drikke.

- I dag, 7. november 2015, kunngjør Verdens helseorganisasjon slutten på ebolautbruddet i Sierra Leone, sa WHOs landsjef Anders Nordström til applaus under en seremoni i Freetown, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Over 11.000 døde Rundt 28.600 mennesker har blitt smittet av det dødelige ebolaviruset i de tre hardest rammede landene i Vest-Afrika siden epidemien brøt ut i desember 2013. Viruset har krevd minst 11.300 liv. Et betydelig antall dødsfall antas å ikke ha blitt rapportert.

Kunngjøringen lørdag er en viktig milepæl i den FN-støttede innsatsen med å bekjempe viruset. Etter at Liberia ble erklært ebolafritt i begynnelsen av september, er det nå bare Guinea som fortsatt registrerer nye tilfeller, men tallene er lave.

Krisen har satt primærhelsetjenestene og vaksinasjonsprogrammene i de tre landene på en hard prøve. Mer enn 500 leger og sykepleiere har mistet livet i epidemien.

Forberedt - Det er slutt på ebola, men vi må være forberedt på en ny fremvekst, sa Sierra Leones president Ernest Bai Koroma på seremonien i Freetown.

OFRENE: Folkemengden i dag minnet også de nesten 4000 menneskene som har mistet livet på grunn av ebola i Sierra Leone. Her begraves et offer i Waterloo, tre mil sør for Freetown. Foto: AFP / NTB scanpix
OFRENE: Folkemengden i dag minnet også de nesten 4000 menneskene som har mistet livet på grunn av ebola i Sierra Leone. Her begraves et offer i Waterloo, tre mil sør for Freetown. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Han la til at behandlingssentre og laboratorier fortsatt vil bli beholdt.

- Men vi er trygge på at vi nå har et system på plass for å respondere, sa presidenten.

Koroma opplyste også at han er i diskusjoner om å avslutte en nasjonal unntakstilstand, som har satt begrensninger på hvor folk kan bevege seg.

Krever innsats for barn Den internasjonale organisasjonen Save the Children advarer om at den dødelige epidemien har hatt en langsiktig ødeleggende virkning på barn.

- Det krevde et nådeløst engasjement for å oppnå et ebolafritt Sierra Leone, og det er en enorm lettelse for landet, men det er også viktig å huske på de 1,8 millioner barna som ikke fikk gå på skole i ni måneder og den direkte negative virkningen dette har hatt på deres velferd og sikkerhet, sier landdirektør for Save the Children i Sierra Leone, Isaac Ooko.

- På grunn av omfattende skolestenging og begrenset bevegelse rundtom i landet har det vært en betydelig økning i ungdomsgraviditeter, for eksempel, sier han.

Save the Children ber nå det internasjonale samfunnet bidra med investeringer til gjenoppbygging av helsetjenester og utdanningssystemer i de tre vestafrikanske landene.

FEIRET: Festen fortsatte utover dagen, og folk strømmet ut i gatene, danset og slo på trommer, mens barer serverte gratis drikke. Foto: AP / NTB scanpix
FEIRET: Festen fortsatte utover dagen, og folk strømmet ut i gatene, danset og slo på trommer, mens barer serverte gratis drikke. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram