Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusener skifter e-verk

Så langt i år har 22 000 husstander benyttet seg av anledningen det frie markedet gir til å skifte leverandør. - Leverandørene kan ikke lenger neglisjere det som skjer. De står i fare for å miste kunder og må tilpasse prisene, sier seksjonssjef Torfinn Jonassen i NVE til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i 1991 at strømmarkedet ble frigjort. Det har imidlertid tatt tid å forstå at elektrisk kraft er en fri vare.

- Først nå er det for alvor i ferd med å gå opp for befolkningen at strømmen er en ordinær vare i et fritt marked, sier seksjonssjef Jonassen i Norges Energi- og Vassdragsverk.

Eksploderer

Første kvartal i år benyttet ca 4000 nordmenn anledningen til å skaffe seg ny og rimeligere strømleverandør. Tallet steg voldsomt - til 7000 - ved annet kvartalsskifte i juli, for så å gå opp til 11000 nå ved tredje kvartalsskifte.

På spørsmål til ansvarlig seksjonssjef i NVE, Torfinn Jonassen, om hvorfor det har tatt så lang tid å få folk til å reagere til eget beste, svarer han:

Uten gebyr

- Det var først i 1995 at man kunne skifte leverandør uten gebyrer. Av flere grunner er det først nå at informasjonen om det frie markedet er blitt forstått. Det er svært gledelig å se at prisvariasjonen endelig er redusert som en konsekvens av dette.

Jonassen lar Dagbladet forstå at ikke alle kraftleverandører har presset på for å fremme den frie utviklingen.


Ennå lavest

Norge har fremdeles Europas laveste prisnivå på strøm. Og lavere enn Sverige, til tross for at vi har felles marked og felles kraftbørs. En grunn til at Sverige ligger høyere i pris er at det faktisk ikke er gratis å skifte leverandør over Kjølen. Her må man installere en spesiell måler ved et skifte, noe som ikke er påbudt i Norge.

- Nå må folk se til å sjekke sin strømpris og skifte leverandør dersom prisen de har er høy, sier førstekonsulent Magnus Krøber i NVE.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!