Tusener uten mat og vann i Thailand

Tre uker med oversvømmelser har fått konsekvenser. Hittil har 52 mennesker omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har regnet siden midten av november i det sydlige Thailand. De siste ukene har mesteparten av regionen vært oversvømt.

Oversvømmelsene skal være de verste på 40 år. I motsetning til tidligere år, har flere provinser blitt rammet samtidig.

Foreløpig har 52 mennesker omkommet, ifølge de lokale tjenestemennene Pensri Kheawkumpai og Kaj Sentoyep. Flere tusen mennesker skal dessuten være strandet uten de mest nødvendige forsyninger.

- Tusenvis av familier lever i avsidesliggende strøk som ikke redningsmannskapet har nådd fram til ennå. De slipper nå opp for mat og drikkevann, sier en lokal tjenestemann. Han tør ikke stå fram med fullt navn av frykt for å gi inntrykk av at han kritiserer regjeringen.Krisebagatellisering?

Statsminister Thaksin Shinawatra har overlatt til lokalmyndighetene å ta hånd om situasjonene.

- Oversvømmelsene er ikke like ille som tsunamien, sa Thaksin i går.

I dag tidlig kansellerte han innenriksministerens tv-opptreden, der målet var å samle inn penger til ofrene for oversvømmelsene. Statsministeren uttalte at ikke hadde noen staten  problemer med å bistå ofrene økonomisk.

Oversvømmelsen har krevet 52 menneskeliv: Flyfoto over den sørlige delen av byen Hat Yai i Thailand. Foto: Scanpix
Oversvømmelsen har krevet 52 menneskeliv: Flyfoto over den sørlige delen av byen Hat Yai i Thailand. Foto: Scanpix Vis mer

De statlig eide mediakanalene MCOT og Radio Thailand har kun rapportert om 19 døde.

Opposisjonspartiet Demokratene har anklaget Thaksin for å ikke gjøre nok for å hjelpe de som er rammet av oversvømmelsene. Grunnen skal være at den sydlige regionen ikke støttet partiet hans under forrige valg.

- Regjeringen har bagatellisert situasjonen og ignorert bønnene deres fordi de ikke stemte på Thai Rak Thai, sier Sathit Wongnongtoey fra opposisjonen.

Regn og atter regn

To 14 år gamle jenter er blant de siste ofrene for vannmassene. De kjørte motorsykkel sent i går kveld i Songkhlaprovinsen da de ble tatt av strømmen og ført avgårde.

- Det var opphold i en ti timers tid i går. Men så begynte det å regne igjen onsdag kveld, og situasjonen er igjen forverret, sier Kaj Sentoyep.

Lokale myndigheter beregner at så mange som en million mennesker er blitt berørt av vannmengdene. Det vil sannsynligvis ta en måned før vannet trekker seg tilbake fra størstedelen av provinsene Pattani, Songkhla og Phattalung i det sørlige Thailand.

Omringet av regnvann: En moské i Hat Yai.
Åtte provinser rammet: Thailandsk kvinne i den sørlig provinsen Yala, 100 mil sør for Bangkok. Yala er en av de åtte provinsene som har vært rammet av oversvømmelser den siste måneden.