Tusener venter på å bli reddet

Tusener må reddes, millioner uten strøm. 16-åring druknet i eget hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens orkanen Ike har blitt nedgradert til en tropisk storm og beveger seg opp Østkysten, frykter myndighetene i Texas at katastrofen er langt fra overstått.

Omkring 4,5 millioner mennesker risikerer å leve i flere uker uten strøm, melder Reuters. Enkelte steder i Texas kan det ta opptil en måned før innbyggerne igjen kan bruke kjøleskap, komfyr og varmtvannsbereder.

De fleste matbutikkene i Houston, USAs fjerde største by, er fremdeles stengt. Det finnes bensin, men det er ikke noe elektrisitet til å drive bensinpumpene.

Store landområder er oversvømt, og det er usikkert om springvannet kan drikkes. I Houston og en rekke andre steder, bes innbyggerne om å koke drikkevannet eller drikke flaskevann, skriver Houston Chronicle.

Men i stedet for å bruke alle tilgjengelige ressurser på å gjenopprette infrastrukturen i USAs nest største stat, brukes store ressurser på å redde alle de menneskene som overhørte evakueringsordren.

Tusenvis av mennesker venter nå på å bli reddet fra sine egne oversvømte hjem, melder AP.

Tryglet om å bli reddet

Ifølge nyhetsbyrået trosset hele 140 000 mennesker myndighetenes evakueringsordre. Omkring en million mennesker hadde fått beskjed om å evakuere fra kysten før Ike slo til. Mange innså ikke feilen før det var for sent, og tryglet myndighetene - uten suksess - om å redde dem.

Tusener venter på å bli reddet

- Under hjertet av stormen, omkring klokka 4.30, raste det inn nødsamtaler til 911-sentralen i Galveston, men ingen kunne rykke ut for å hjelpe dem, sier byens talskvinne Mary Jo Naschke til USA Today.

I kystbyen Galveston, der Ike som ventet først traff land lørdag, hadde så mange som en fjerdedel av byens 57 000 innbyggere valgt å bli værende.

- Vi hadde gitt ordre om evakuering, og folk ble værende, og det er svært frustrerende fordi nå må vi ta oss av alle som ikke fulgte ordre, sier ordføreren Steve LeBlanc til AP.

Det siste døgnet har hundrevis av mennesker blitt reddet ut fra de oversvømte hjemmene sine, og det er ventet at det vil ta minst en uke før redningsmannskapene får fullført evakueringen.

- Når du blir værende på tross av advarselen, så setter du ikke bare ditt eget liv i fare, men også redningsmannskapenes. Nå får vi se konsekvensene av dette, sier sikkerhetsminister Michael Chertoff.

Druknet i sitt eget hjem

Minst fire personer mistet livet da Ike nådde USA, men sikkerhetsminister Chertoff advarer om at dødstallene kan stige etterhvert som redningsmannskapene får gjennomsøkt de utenomliggende områdene.

I Texas døde en kvinne da et tre falt over huset hennes, og en 19 år gammel gutt druknet da vannmassene feide ham av en molo.

SLÅTT TIL PINNEVED: Galveston var første by på lista da Ike traff land etter å ha herjet i Karibien. Men hver fjerde innbygger nektet å la seg evakuere. Foto: JESSICA RINALDI/REUTERS/SCANPIX
SLÅTT TIL PINNEVED: Galveston var første by på lista da Ike traff land etter å ha herjet i Karibien. Men hver fjerde innbygger nektet å la seg evakuere. Foto: JESSICA RINALDI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

I nabostaten Louisiana druknet en 16 år gammel gutt i sitt eget hjem, og en 57 år gammel mann brakk nakken og døde etter at han ble kastet i bakken av vinden.

Totalt har Ike krevd 84 menneskeliv.

DAGEN DERPÅ: Slik så Houston ut dagen etter at Ike hadde herjet med byen. USAs fjerde største by står nå uten strøm.
IKE TOK VINDUENE: Selv ikke de mektige skyskraperne i Houston fikk stå i fred for Ike, som blåste ut vinduene.
MYE ØDELEGGELSER: Tre menn sliter med å flytte en båt i en marina i El Lago i Texas.
OVERSVØMT: Ike har ført til store oversvømmelser i Texas. Nå venter tusenvis av innbyggere på å bli reddet fra de oversvømte husene.