Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenlappene yngler i aksjefondene

Sett dem i AMS - hvis du vil at pengene dine skal yngle. En undersøkelse gjort for Dagbladet, viser at mange av aksjesparingsfondene har hatt en avkastning de siste årene som innebærer mer enn en dobling av investeringssummen i løpet av fire år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odin Norden er det aksjefondet som kommer aller best ut i testen til Norsk Familieøkonomi. Investeringssummen på 10 000 kroner vokste til fantastiske 61 000 kroner i løpet av fire år.

- Ingen har greid dette bedre enn oss. Det er fordi vi som startet Odin Norden har lang, profesjonell erfaring med aksjemarkedet. Vi har en langsiktig strategi og unngår risiko ved å investere i solide aksjeselskap. Videre utnytter vi også andre aktørers kortsiktige og vilkårlige opptreden i markedet som er basert på frykt og grådighet, sier fondsbestyrer Petter Goldenheim i Odin Forvaltning.

Men Goldenheim understreker at de siste fire årene har vært helt ekstraordinære, og han tviler på at framtidas kunder vil få tilsvarende høy avkastning.

- Unormalt god

- Det var en unormalt god periode. Vi hadde bankkrisen høsten 1992, forsikringsselskapene hadde finansielle problemer og renta var høy. Kundene kan ikke forvente å få en så ekstremt bra avkastning nå. Men uansett bør aksjefondssparing være bedre enn bank, sier fondsbestyreren i Odin Forvaltning.

På langtidsinvesteringer regner han med å kunne gi kundene mellom fem og ti prosent mer enn rentenivået i bank.

Ola sparer

Penger spart er penger tjent og nordmenn sparer mer enn noensinne.

- Folk har aldri spart mer enn i dag. Av disponibel inntekt sparer vi 7,5 prosent per husholdning. Et ektepar som eksempelvis tjener 400 000 kroner i året, sparer 30 000, opplyser Jan Petter Sissener, aksjemekler i Orkla Finans.

Bedre enn bank

Selv de mest lojale bankkundene har begynt å skue mot aksjefondene.

- Med dagens bankrente, hvor den beste er på fem prosent, er verdiutviklingen du oppnår ved aksjesparing enorm i forhold til å putte pengene i banken, sier aksjemekleren i Orkla Finans.

Sissener er ikke i tvil om at AMS er den beste sparegrisen i bingen.

Selv om du hadde valgt det mest uheldige av AMS-fondene i de siste fire årene, ville du likevel tjent tre ganger så mye på å investere der, i forhold til banksparing, ifølge undersøkelsen fra Norsk familieøkonomi.

Langsiktighet

Men aksjemarkedet svinger og derfor må du tenke langsiktig når du investerer i aksjefond.

- Det er alltid svingninger i markedet, derfor er det viktig med langtidsinvesteringer. Uansett er AMS helt klart den beste spareformen, og gir mest avkastning over tid, sier investeringsrådgiver Lisbeth Gyland.