Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenlapper for ny FASADE

Så mye koster det å legge seg under kniven Noen kaller det «Baywatch-syken». Andre ser på kosmetiske operasjoner som nøkkelen til et bedre liv. Dagbladets prisoversikt viser hvor mange tusenlapper det koster å bli ny med kirurgkniven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og EIRIK LINDAHL

Vi har innhentet priser på 18 forskjellige operasjoner, fra panneløfting til fjerning av svettekjertler.

Aller dyrest er ansiktsløfting. Mellom 15 og 30 000 kroner må du ut med for full overhaling av toppetasjen. Nederst på prislista kommer fjerning av arr. Det tar kirurgene mellom 500 og 2000 kroner for.

Det finnes ingen «normalpriser» for kosmetiske operasjoner. Selv om klinikkene har prislister, vil mange vurdere hvert tilfelle før du får en endelig pris. Det vil derfor lønne seg å få flere anbud før du bestemmer deg. En del klinikker opererer også med rabattordninger som kan påvirke prisene.

Be om referanser

Regn ikke med å få regning i posten. I denne bransjen gjelder prinsippet om kontant betaling før varen er levert.

Fra det offentlige helsevesenet er vi vant til å stole nesten blindt på legene. På det private markedet kan det være grunn til noe større forsiktighet. En mulighet er å be om referanser før du avtaler operasjonen. Du skal også føle deg fri til å stille «dumme» spørsmål til legen om hva som skjer under og etter operasjonen.

Flere vil bli vakrere

Kosmetisk kirurgi er en bransje i vekst. Bare i Oslo-området er det over 20 private klinikker som foretar slike operasjoner.

Administrerende direktør Cato Lodding ved Volvat Medisinske Senter forteller at stadig flere ønsker å bli vakrere på operasjonsbordet. Og det synes han er helt greit.

- Mange leger har lett for å komme med en moralistisk pekefinger når noen vil endre på utseende sitt. Jeg synes man skal prøve å være litt mer åpen, sier Lodding og fortsetter:

- Selv om skeiv nese virker som en bagatell på meg, så kan det være viktig for pasienten. Og da må vi ta hensyn til det, sier Lodding.

Han mener at en holdningsendring blant folk flest er årsaken til det økende antall plastiske operasjoner.

- Det er ikke lenger flaut å si at man har «juksa litt», mener Volvat-direktøren.

Kvinner i flertall

- Hit kommer alle typer mennesker, bekrefter operasjonssykepleier Lisbet Lindholm ved Volvat Medisinske Senter.

- Men kvinnene er i absolutt flertall. De fleste som kommer ønsker å få større eller mindre bryster.

Utenfor Oslo er det Bergen som har flest klinikker.

- Interessen her er stigende, forteller daglig leder Monica Vågen ved Klinikk Bergen. Hun åpnet sin praksis for et års tid siden.

- De fleste av kundene ønsker seg større bryster eller tynnere lår.

Bare rundt 20 prosent av pasientene som oppsøker Klinikk Bergen er menn.