FISKEDØD:  Fredag oppdaget naboer tusenvis av døde abborer, multer og tilapia-fisk nær Olympiastadionen i Rio. - Jeg har aldri sett noe lignende før, sier Orlando Gomes som har bodd nær Jacarepagualagunen i fire år. Foto: Silvia Izquierdo/AP Photo
FISKEDØD: Fredag oppdaget naboer tusenvis av døde abborer, multer og tilapia-fisk nær Olympiastadionen i Rio. - Jeg har aldri sett noe lignende før, sier Orlando Gomes som har bodd nær Jacarepagualagunen i fire år. Foto: Silvia Izquierdo/AP PhotoVis mer

Tusentalls av døde fisker dekker strendene nær Brasils Olympiapark

Kort tid etter at seiler pådro seg resistente betennelser under seilas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som et resultat av at verdens øyne er rettet mot Rio de Janeiro foran OL i 2016 har en rekke av Brasils problemer blitt gjenstand for internasjonal diskusjon.

Fredag klaget den seileren Erik Heil på forurenset vann etter at han pådro seg kraftige infeksjoner i etterkant av prøve-OL, skriver The Guardian.

- Jeg har aldri hatt slike sår på beina før. Aldri. Jeg tror jeg må ha pådratt meg dem under seilasen, sa Heil om skadene i etterkant av konkurransen der tyskeren endte på tredje plass.

Arrangørene avviser fare Tidligere har den internasjonale olympiske komitéen avvist at vannet utenfor OL-byen er farlig.

De skal også ha sagt nei til å teste det for farlige virus, ifølge Independent.

Dette på tross av at innbyggerne nær Jacarepagualagunen fredag oppdaget store mengder død fisk langs lagunens strender.

Fisk dekket stranden Ifølge den britiske avisen skal disse mengdene bare ha økt i løpet av døgnet, helt til vannkanten var helt dekt av tusenvis av døde dyr.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sa den lokale innbyggeren Orlando Gomes om massedødsfallet som ifølge biolog Mario Moscatelli skal skyldes uvanlig høye kloakkmengder kombinert med lite oksygen.

Det skal ikke holdes noe olympisk stevne ved Jacarepagualagunen, men problemene Moscatelli beskriver er ikke kun forbeholdt bukten nær Rios Olympiapark.

Tidligere har lokale myndigheter lovet å rense 80 prosent av havneområdene til byen der det bor i overkant av seks millioner mennesker.

Har ikke klart å rense vannet I starten av august var kun en av åtte planlagte renseprosjekter fullført, ifølge BBC.

- At de ikke har klart å rense byens havner er svært ille. Det var viktig å få OL hit, men det er også viktig at vi kan etterlate oss en by som er verdig våre barn og det brasilianske folket, skal den brasilianske seileren og OL-medaljisten Isabel Svan ha sagt under en demonstrasjon langs området som er kjent under navnet Guanarahavnen.

- Et resultat av store forskjeller Samfunnsgeograf og Brasil-ekspert Torkjell Leira ser på den kraftige forurensningen som et symptom på de store forskjellene mellom fattig og rik i landet.

 SYK:  Den tyske seileren Erik Heil, her sammen med makker Thomas Plößel, er innlagt på sykehus med en multiresistent hudinfeksjon etter å ha vært med på test-regatta i Rio de Janeiro. Foto: Carsten Rehder / dpa via AP / NTB Scanpix
SYK: Den tyske seileren Erik Heil, her sammen med makker Thomas Plößel, er innlagt på sykehus med en multiresistent hudinfeksjon etter å ha vært med på test-regatta i Rio de Janeiro. Foto: Carsten Rehder / dpa via AP / NTB Scanpix Vis mer

Han sier at rundt halvparten av landets befolkning på over 200 millioner fortsatt ikke er tilkoblet noe kloakknett. Derfor renner store mengder urenset kloakk ut i hav og elver. 

- Dette er ikke et spørsmål om penger. Brasil har en stor økonomi og mye avansert industri, men har også mange problemer som tilhører et helt annet århundre. På mange måter er det både et i-land og et u-land, sier Leira og legger vekt på at landet lenge hadde en svært svak arbeiderklasse.  

Dette, mener Leira, bidro fram til 2002 - da landets arbeiderparti vant valget - til at politikerne lenge nedprioriterte å bedre livssituasjonen til landets mange fattige.

- Landets har fortsatt et stort etterslep. De store forskjellene på fattig og rik er ikke unikt for Brasil, men gjelder for nesten hele Amerika - inkludert USA, sier Torkjell Leira til Dagbladet.

 FORSØPLET:  Guaranahavnen er et svært forurenset område som følge av store mengder avfall og kloakk fra Rios hustander. Foto:  VANDERLEI ALMEIDA/ AFP PHOTO
FORSØPLET: Guaranahavnen er et svært forurenset område som følge av store mengder avfall og kloakk fra Rios hustander. Foto: VANDERLEI ALMEIDA/ AFP PHOTO Vis mer