<strong>FARTSBOT:</strong> En dansk bilfører ble tatt i fartskontroll, men slapp unna bot. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FARTSBOT: En dansk bilfører ble tatt i fartskontroll, men slapp unna bot. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Tusenvis av bilister kjøper spray for å sabotere politiets fartskontroll

Dansk Tesla-eier slapp unna bot på 5 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle bilister nøyer seg ikke med å holde fartsgrensen for å unngå å bli tatt i kontroll. En spray som hindrer fartssyndere i å bli tatt har blitt solgt til tusenvis av danske bilister de siste årene. Alt de trenger å gjøre, er å påføre sprayen på bilskiltene.

Sprayen gjør at nummerskiltet lyser opp og blir uleselig når det treffes av politiets blits.

En dansk mann slapp nylig unna bot på 5 000 kroner etter han kjørte for fort forbi politiets fartskontroll, skriver Ekstra Bladet. Bilens skilter var påført en tilsvarende spray som gjorde at kjennemerket ikke var mulig å tyde.

41-åringen kjørte en sjelden Tesla-modell som førte til at politiet likevel klarte å spore ham opp. Retten i Haderselv fant ham skyldig i å overskride fartsgrensen, men han ble derimot frikjent fra å betale boten. Det ble ikke funnet tilstrekkelig bevis for at mannen selv var skyld i at bilskiltet var uleselig.

Ikke problem i Norge

Politiinspektør i Politidirektoratet, Jan Morgan Guttormsen, sier at tilsvarende metoder ikke er et stort problem her til lands.

- Det kan være noen som kjører uten skilt, men politiet har flere metoder for å identifisere førere, utdyper Inger Torill Kahle, seksjonsleder ved politiets ATK-senter. De har ansvar for automatiske fartsmålinger.

I 2015 mistet 5.906 førerkortet i manuell trafikkontroll og 780 i automatisk trafikkontroll på norske veier, skriver DinSide.

Betaler fartsboten for deg

Selskapet som fører den omstridte sprayen i Danmark, er såpass selvsikre at de betaler kundenes fartsbot dersom de blir tatt i fartskontroll.

- Tilbudet står fortsatt. Vi har aldri fått et eneste krav fra kundene, sier Jesper Sørensen, eier av Photoblocker Danmark til Ekstra Bladet.

Han hevder de selger omlag 10 000 slike sprayer i måneden. Selskapet opplyser at de ikke har funnet noe i Danmarks lovverk som hindrer de i å importere sprayen.

- Jeg har absolutt ingenting imot fartskontroller ved skoler og liknende stedet, men jeg liker ikke at politiet har skjulte fartskontroller. Det er like umoralsk som at vi selger produktet, sier Sørensen til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer