Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis av demonstranter blokkerer inngangene til regjeringsbyggene i Kiev

Krever at regjeringen går av.

STORE PROTESTER: En demonstranter holder fram en fakkel mot politiet utenfor presidentens kontorer i Kiev i går. Foto: Vasily Maximov /  AFP Photo
STORE PROTESTER: En demonstranter holder fram en fakkel mot politiet utenfor presidentens kontorer i Kiev i går. Foto: Vasily Maximov / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uroen i Ukraina fortetter etter kraftige sammenstøt i går og i natt. Flere tusen demonstranter blokkerer nå inngangene til regjeringsbygningene i Kiev, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Kravet er at regjeringen går av.

Protestene utenfor regjeringsbyggene kommer etter flere dager med demonstrasjoner. Demonstrasjonene startet for det meste rolig, fram til politiet lørdag morgen brukte makt mot en gruppe demonstranter, og en gruppe forsøkte å storme kontoret til president Viktor Janukovitsj.

Etter flere timer med gatekamper klarte politiet til slutt å jage demonstrantene vekk med tåregass og batonger. Minst 100 000 demonstranter tok i går til gatene. Noen tv-stasjoner anslår at så mange som 700 000 deltok.

Demonstrantene er rasende etter at president Janukovitsj brått snudde og bestemte seg for å ikke signere en samarbeidsavtale med EU som det har tatt to år å forhandle fram.

VIL HA EU-AVTALE: Demonstranter holder opp mobiltelefonene under en demonstrasjon 29. november. I går kveld utviklet i utgangspunktet fredelige demonstrasjoner seg til gatekamper mellom demonstrantene og politiet. Foto: Gleb Garanich / Reuters
VIL HA EU-AVTALE: Demonstranter holder opp mobiltelefonene under en demonstrasjon 29. november. I går kveld utviklet i utgangspunktet fredelige demonstrasjoner seg til gatekamper mellom demonstrantene og politiet. Foto: Gleb Garanich / Reuters Vis mer

Janukovitsj hevder at avtalen var for dårlig, men har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland. Om samarbeidsavtalen hadde blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene.

Opposisjonslederne roper nå om revolusjon.

- Dette er ikke lenger et demonstrasjonstog eller en aksjon. Det er en revolusjon, sa tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko i en tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev, ifølge den britiske avisa The Independent.

En talsmann for statsministeren opplyser i dag at det ikke vil bli erklært unntakstilstand i landet.

Dagbladet kommer med mer