Tusenvis av flyktninger er strandet utenfor Kroatias og Slovenias grenser: - Åpne porten!

Landene tar bare inn et visst antall flyktninger hver dag. Men asylstrømmen stopper ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Seint i kveld melder BBC at Kroatia har åpnet grensen mot Serbia.

(Dagbladet): En reporter fra Reuters sto i natt i Serbia på grensa til Kroatia, med kalde og slitne flyktninger.  De fikk ikke komme inn i Kroatia, og barn og voksne ventet i regnet.

- Åpne porten, åpne porten!, ropte flyktningene mot grensevaktene.

Ifølge BBC og Reuters er det nå flere tusen mennesker i kø ved Kroatias og Slovenias grenser.

En stengt rute Flyktningenes rute inn i Europa gikk først fra Tyrkia til de greske øyer, og nordover gjennom Makedonia, Serbia, Ungarn og Østerrike.

Først prøvde Makedonia å stoppe flyktningene med gummikuler og vannkanoner, men måtte gi opp og åpne grensene. I august ferdigstilte Ungarn sitt fire meter høye piggtrådgjerda mot Serbia og grensa der ble stengt. For to dager siden stengte de også Ungarns grense mot Kroatia.

Konsekvensen er at flyktningstrømmen har flyttet seg, og nå er det Kroatia og Slovenia som har problemer.

Så mange som 5000 kommer, hver dag. 

Slovenia - en stopp Da flyktningene ikke lenger kunne dra gjennom Ungarn, satte de kursen for Kroatia. Så videre gjennom Kroatia til Schengen-landet Slovenia. Men Slovenia har nå bestemt at de ikke vil ta inn mer enn 2500 flyktninger om dagen, for å redusere flyktningpresset på seg selv og Østerrike. 

Tusenvis av flyktninger er strandet utenfor Kroatias og Slovenias grenser: - Åpne porten!

- Kroatia har bedt om at vi må takle 5000 migranter om dagen, mens Østerrike har fortalt at de ikke klarer mer enn 1500 om dagen på grunn av alt presset, sa talsmann Bostajan Sefic ved det slovenske innenriksdepartementet på en pressekonferanse i går.

Men om Slovenia stopper flyktningene på grensa eller ikke, så kommer de til Europa. De er på vei nordover.

- Åpne porten Når Slovenia stopper flyktninger på vei inn dit, har det blitt kø. Kroatia har da valgt å stoppe flyktninger på vei inn til seg igjen, fra Serbia. I Serbia er det akkurat nå over 10 000 flyktninger.

BBC og Reuters skrev i natt og i går om flere tusen flyktninger og kalde barn som ventet i regnet i kø for å komme inn.

De ropte til grensevaktene at de måtte åpne porten og slippe dem inn.

Tvangsregistrering Da Dagbladet i august besøkte grensa mellom Serbia og Ungarn, var det nesten utelukkende Tyskland flyktningene ville til.

Da den ungarske regjeringa ferdigstilte flyktninggjerdet sitt, sa de at det var nødvendig å tvangsregistrere for å få orden på den store flyktningstrømmen. Over 140 000 hadde kommet inn i landet illegalt i august.

Det europeiske asylsystemet sier at en person bare kan søke asyl én gang innenfor Schengen. Blir du registrert som asylsøker i Ungarn, kan du i teorien ikke søke asyl i Norge.

Men tusenvis av dem som blir registrert i Ungarn, drar likevel videre. Det samme problemet gjelder EU-landet Slovenia.

Den europeiske refordelingsavtalen skal ordne dette. Så land som tar imot uforholdsmessig mange, skal få avlastning. Tyskland og Spania har tilbudt seg å ta halvparten av alle flyktningene som skal refordeles, for å lokke andre land til å bli med på avtalen.

Regjeringa har sagt at Norge «har som intensjon» å delta i den europeiske dugnaden.