Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis av gangfelt er dødsfeller

Forskere advarer mot livsfarlige fotgjengeroverganger.

DØDSFELLER: Tusenvis av gangfelt over hele landet karakteriseres som dødsfeller. 73 av 75 som ble sjekket av forskere i Oslo, er farlige å bruke. 

Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
DØDSFELLER: Tusenvis av gangfelt over hele landet karakteriseres som dødsfeller. 73 av 75 som ble sjekket av forskere i Oslo, er farlige å bruke. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av gangfelt i norske byer er dødsfeller for fotgjengerne. Det viser en ny undersøkelse.

I en undersøkelse der 75 av Oslos mer enn 3.300 gangfelt er undersøkt, viste det seg at 73 er farlige å bruke, skriver Dagsavisen.

- Gangfeltene kan se trygge ut, men de gir en falsk trygghet. Slik er det også i andre byer. Det er derfor et stort behov for å kvalitetssikre alle de mange tusen gangfeltene i norske byer, sier Michael W.J. Sørensen, forsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI).

Sammen med sin kollega, forsker Tor-Olav Nævestad, står han bak en bredt anlagt rapport om gangfeltenes mange farer, skrevet på oppdrag fra Oslo kommune.

Fotgjengere har seks ganger så høy risiko for å bli drept eller hardt skadd som det bilførere har, konstateres det i den nye TØI-rapporten.

- Vi anbefaler vesentlige endringer for 60 prosent av gangfeltene vi har undersøkt. Enten ved at de blir fjernet eller oppgradert. Denne høye andelen er ikke overraskende, ettersom gangfeltene som er valgt ut, er blant de mest problematiske i Oslo, sier Sørensen.

Mindre endringer bør gjøres for ytterligere 35 prosent av gangfeltene, mener trafikkforskerne.

 NTB


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media