Tusenvis av irakere krever at skokaster slippes fri

Protesterte i gatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av irakere samlet seg mandag i gatene for å kreve at mannen som kastet sko på president George W. Bush, blir løslatt.

Arabere over hele Midtøsten hyller journalisten Muntazer al-Zaidi som en helt etter at han søndag kastet to sko mot den amerikanske presidenten under en pressekonferanse i Bagdad.

Bush måtte dukke for ikke å bli truffet av skoene, samtidig som Zaidi ropte: «Dette er et avskjedskyss, din hund!»

Idet han ble ført bort fra pressekonferansen av sikkerhetsvakter, ropte han at Bush er ansvarlig for at tusenvis av irakere har mistet livet.

Saddam-forsvarer vil stå til tjeneste

Zaidi er nå fengslet. Hans arbeidsgiver, TV-kanalen Al-Baghdadia, ber om at han settes fri umiddelbart, mens den irakiske regjeringen krever at TV-kanalen beklager hendelsen.

En av advokatene som forsvarte Iraks tidligere president Saddam Hussein, Khalil al-Dulaimi, har tilbudt seg å forsvare skokasteren. Han sier at så langt har om lag 200 advokater, også amerikanske, meldt seg til tjeneste, og han vil nå opprette en komité med forsvarere.

- Det var den minste ting en iraker kunne gjøre mot Bush, den tyranniske forbryteren som har drept to millioner mennesker i Irak og Afghanistan, sier Dulaimi.

Bush ler

Bush selv fremholder at han ikke følte seg truet og spøker i stedet om episoden.

KASTET SKOEN: Muntazer al-Zaidi. Foto: REUTERS
KASTET SKOEN: Muntazer al-Zaidi. Foto: REUTERS Vis mer

- Jeg bryr meg ikke om det. Hvis dere ønsker fakta, så kastet han en sko i størrelse 10, sa Bush etter hendelsen søndag kveld.

En av Zaidis journalistkolleger sier at 28-åringen lenge hadde gått med planer om å kaste sko på Bush hvis anledningen bød seg.

- Muntazer foraktet USA. Han foraktet amerikanske soldater, han foraktet Bush, sier en annen kollega.

Skosåler symboliserer i arabiske land den verste fornærmelse.

År i fengsel?

Ifølge en irakisk advokat risikerer Zaidi minst to års fengsel hvis han blir kjent skyldig i å ha krenket et statsoverhode på besøk.

Saken har vakt stor oppmerksomhet i Midtøsten, og i Ramallah på Vestbredden spøkte journalister mandag om hvem av dem som vil være modig nok til å kaste sko på utenriksminister Condoleezza Rice, som har besøkt regionen en rekke ganger de siste månedene.

Angriperen selv ble dagen derpå avhørt av irakisk politi, som lurer på om noen betalte ham for å kaste skoene. Han er også blitt testet for alkohol og narkotiske stoffer, og skoene er beslaglagt som bevis, ifølge en tjenestemann.

(NTB)

PROTESTER: Nei til USA og Israel, står det på dette banneret som demonstranter holder opp. Sinte irakere har mandag gått i gatene for å protestere mot arrestasjonen av journalisten. Foto: ESSAM AL-SUDANI/AFP/SCANPIX
PROTESTER: Nei til USA og Israel, står det på dette banneret som demonstranter holder opp. Sinte irakere har mandag gått i gatene for å protestere mot arrestasjonen av journalisten. Foto: ESSAM AL-SUDANI/AFP/SCANPIX Vis mer