Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis av islendinger protesterer mot statsministeren

Har kastet egg og bananer mot parlamentsbygningen.

EGGKASTING: Sinte demonstranter kaster egg på det islandske alltinget. FOTO: Ásta Helgadóttir / Twitter
EGGKASTING: Sinte demonstranter kaster egg på det islandske alltinget. FOTO: Ásta Helgadóttir / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islandsk politi anslår at 8000 mennesker protesterer i Reykjavík etter avsløringene i de såkalte «Panama Papers», skriver Morgunbladid.

- Det er et enormt antall, sier Aranar Runar Marteinsson i hovedstadspolitiet.

Noen av demonstrantene har også kastet egg og bananer på parlamentsbygningen.

Krever at Gunnlaugsson resignerer Demonstrantene samlet seg klokka 19.00 for å protestere mot statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Demonstrantene er i alle aldrer, og mange har plakater med krav om at statsministeren må gå av, og flere hadde oljetønner som de slo på med trestokker.

Flere har krevd at Gunnlaugsson trekker seg umiddelbart, som følge av avsløringene om hans families skatteparadisselskap.

Opplysninger om selskapet Wintris, som tilhører Gunnlaugssons kone Anna Sigurlaug Palsdottir og er registrert på De britiske jomfruøyene, finnes i den store mengden dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

At Wintris har økonomiske krav rettet mot de kollapsede islandske bankene, har vakt sterke reaksjoner på Island.

En av demonstrantene er Björn Jonsson som mener at statsministeren har mistet tillit og må gå av.

- Jeg kjenner meg sint og sveket. Det er veldig grådig og frekt av statsministeren å late som vi ikke er her og ignorere den store delen av befolkningen som ønsker at han skal gå av, sier Jonsson, ifølge NTB.

Ba om unnskyldning I et intervju med avisa Morgunbladid ber Gunnlaugsson i stedet om unnskyldning for å ha gjort en dårlig figur i TV-intervjuet hvor han blir konfrontert med saken, skriver NTB.

Opposisjonen vedtok mandag å fremme et mistillitsforslag mot statsministeren. Men regjeringspartiene har flertall, og dermed er det ikke gitt hvilken mottakelse forslaget vil få.

På talerstolen i Alltinget avviser statsministeren alle beskyldninger mot ham.

- Jeg har betalt skatt av alt jeg skulle betale skatt av. Jeg har ikke gjort noe galt, sa Gunnlaugsson, ifølge NRK.

Over 22 000 islendinger har skrevet under et opprop med krav om at Gunnlaugsson må gå av etter avsløringene.

Tidenes lekkasje I går kveld publiserte en rekke medier funn fra et omfattende internasjonalt journalistisk graveprosjekt som viser at minst 12 tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter har verdier i skatteparadiser.

Over 200 nordmenn skal være omtalt i de totalt 11 millioner dokumentene.

Dokumentene er lekket fra et Panama-basert advokatfirma, og lekkasjen har fått navnet Panama Papers.

 VIL IKKE TREKKE SEG: Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson har fått kjørt seg etter at det ble gjort kjent at konas skatteparadisselskap har et krav rettet mot de kollapsede islandske bankene. Foto:  Ntb Scanpix
VIL IKKE TREKKE SEG: Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson har fått kjørt seg etter at det ble gjort kjent at konas skatteparadisselskap har et krav rettet mot de kollapsede islandske bankene. Foto: Ntb Scanpix Vis mer