Tusenvis av kurdere flykter fra IS

Ekstremistgruppen har de siste dagene erobret kurdiske byer i Syria.

 RØMMER FRA IS:  Bildet er fra i dag og viser kurdiske flyktninger som venter på å komme over grensen til nabolandet i nord, Tyrkia. Foto: REUTERS/Stringer
RØMMER FRA IS: Bildet er fra i dag og viser kurdiske flyktninger som venter på å komme over grensen til nabolandet i nord, Tyrkia. Foto: REUTERS/StringerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av kurdiske syrere flyktet i dag over grensa til Tyrkia, etter at krigere fra Den islamske staten (IS) hadde tatt seg inn i landsbyene deres, skriver Reuters.

De siste to dagene har IS overtatt flere landsbyer i det nordlige Syria, og skal være på veg mot byen Ayn al-Arab. Byen har kurdisk majoritetsbefolkning, og ligger ved den tyrkiske grensen.

Tyrkia har til nå tatt imot mer enn 900 000 syriske flyktninger, og det er ventet at hundretusener av flyktninger vil ta seg inn i landet fra den 900 kilometer lange grensa i Nord-Syria.

Samtidig som IS fortsetter å rykke inn i nye områder, utarbeider USA planer for militær aksjon i Syria mot den sunnimuslimske ekstremistgruppen som har erobret territorier i Syria og Irak og erklært et «kalifat» i hjertet av Midtøsten. 

Tidligere i dag ble det kjent at Frankrike har utført sitt første angrep i krigen mot Den islamske stat. Luftangrepet ble utført i dag tidlig.

Ettersom den syriske borgerkrigen de siste årene har blitt stadig verre, har flere og flere syrere sett seg nødt til å forlate hjemmene sine. I fjor høst passerte antall syriske flyktninger til andre land, to millioner.

Tre millioner syrere har flyktet fra borgerkrigen. I tillegg var da 6,5 millioner på flukt internt i Syria, i det FN kaller vår tids største humanitære katastrofe.

Libanon er det landet som har tatt imot flest flyktninger. I august var antallet 1,1 millioner.