Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-viruset:

Tusenvis av passasjerer i karantene

Ti personer om bord cruiseskip er så langt bekreftet smittet av coronaviruset. Flere hundre avventer prøvesvar.

I KARANTENE: Nærmere 4000 passasjerer holdes i karantene på et cruisskip i Japen, etter at det ble påvist flere tilfeller av coronaviruset ombord. Video: CNN Vis mer

Tusenvis av passasjerer kan ikke forlate cruiseskip som er satt i karantene i Japan og Hongkong etter utbrudd av Wuhan-viruset.

Det første skipet ble satt i karantene i Japan mandag. Det ligger utenfor Yokohama, og alarmen gikk da en tidligere passasjer ble diagnostisert med det nye coronaviruset i Hongkong.

Ti personer som er blitt bekreftet smittet, er evakuert fra skipet og brakt til sykehus. Mange andre er tvunget til å vente på resultatene i uvisshet. Det er tatt prøver fra 273 av de 3711 personene om bord.

Situasjonen for passasjerene om bord på Diamond Princess er vanskelig. De må holde seg i lugarene i opptil 14 dager, og mange er bekymret for at de kan gå tom for medisiner.

Stabil tilstand

Tilstanden er stabil for den 80 år gamle tidligere passasjeren, som gikk fra borde i Hongkong 25. januar. Nærmere detaljer om tilstanden til de ti øvrige som er bekreftet smittet er ikke kjent.

TESTES: Medisinsk personell jobber med å teste passasjerene og evakuere dem som allerede har fått påvist smitte av coronaviruset på Diamond Princess. Foto: NTB Scanpix
TESTES: Medisinsk personell jobber med å teste passasjerene og evakuere dem som allerede har fått påvist smitte av coronaviruset på Diamond Princess. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Japans helseminister Katsunobu Kato orienterte om situasjonen i nasjonalforsamlingen i Tokyo tirsdag. Han opplyste at det nå er tre grupper som i første omgang testes i forbindelse med utbruddet: De som har symptomer, folk som gikk fra borde i Hongkong sammen med 80-åringen og de som har vært i nær kontakt med den syke passasjeren.

DRONE «KJEFTER» PÅ FOLK: Kinesiske myndigheter har gått drastisk til verks for å forhindre ytterligere spredning av coronaviruset, melder statlig kinesisk tv. Video: Global News Vis mer

Totalt er det kommet 31 prøvesvar, og av dem testet altså ti positivt på Wuhan-viruset.

Cruiserederiet sier omkring halvparten av passasjerene om bord på skipet er japanske. Detaljer om de øvriges nasjonalitet er ikke kjent.

Karantene i Hongkong

Tirsdag kom meldingen om at også et annet cruiseskip er satt i karantene, denne gang i Hongkong.

Skipet World Dream fra Genting Cruise Lines fikk ikke lov til å legge til kai i Kaohsiung på Taiwan tirsdag, etter at tre passasjerer på et tidligere cruise ble diagnostisert med coronaviruset som har ført til en epidemi i Kina.

Leung Yiu Hong i Hongkongs havnemyndigheter sier 90 prosent av passasjerene er fra Hongkong, og at ingen om bord kommer fra Fastlands-Kina.

Over 30 mannskapsmedlemmer har symptomer som feber, hoste og sår hals. Ingen får lov til å forlate skipet før testene er gjennomført.

I forrige uke ble også 6000 cruiseskip-passasjerer holdt i karantene i en by i Italia, da det var frykt for at en kinesisk passasjer om bord hadde coronaviruset. Han testet seinere negativt, ifølge BBC.