SAUEDØD: Tusenvis av sauer i Australia dør av en giftig plante.
SAUEDØD: Tusenvis av sauer i Australia dør av en giftig plante.Vis mer

Tusenvis av sauer oppfører seg og dør «som heroinister» i Australia

Blir avhengige av giftig plante.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av sauer i New South Wales i Australia har dødd etter å spist den giftige planten, som kalles Darling Pea, skriver Sidney Morning Herald.

Den sjeldne planten har blomstret opp i området etter at en svær skogbrann herjet i Coonabaranbran i januar.  Darling Pea er en staude som tilhører Swainsona-arten. Den har lilla, erteformede og hårete blomster. 
Blir avhengige Når sauer spiser den over lengre perioder, bygger giften seg opp inne i dyra og påvirker deres sentralnervesystemer ved å angripe enzymet som har med forbrenning å gjøre.

- Dyra blir avhengige av planten, og de begynte å opptre uberegnelig, som en ruset person. De gikk ned i vekt før de ble mer og mer ustø. De ble ukoordinerte og deprimerte. De vet ikke hvor deres egne bein er lengre og blir liggende og dør på den måten, forklarer regionsveterinær i North West Local Land Services, Bob McKinnon, til Sidney Morning Herald.

Andre symptomer sauene fikk var et stirrende blikk, muskelspasmer og rart gange.

- De gikk bare til en stolpe og stanget hodet mot den til hodeskallen sprakk. Det er som å takle tusenvis av heroinister, sier sauebonde Louise Knight til avisa.

Hun og ektemannen har mistet 800 dyr.
Må avruses McKinnon sier at det ikke er lett å behandle dyra som har spist planten.

- Kuren er å få de avruset. Når de ikke lenger spiser planten får de ikke i seg stoffet som blokkerer enzymet, og cellene kan reparere seg selv. Men hvis de har spist planten for lenge, kan skadene være så store at de ikke klarer å bli bra igjen, sier veterinæren.