Tusenvis av sel-fostre funnet døde

Forsker frykter at spontanabortene skal forstyrre selenes reproduktive evner.

<strong>DØDE:</strong> De røde ringene på bildet viser døde fostre som har blitt skylt i land langs kysten av Namibia. Foto: Ocean Conservation Namibia
DØDE: De røde ringene på bildet viser døde fostre som har blitt skylt i land langs kysten av Namibia. Foto: Ocean Conservation Namibia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere tusen døde sel-fostre har blitt skylt i land ved Pelican Point i Namibia, melder flere internasjonale medier, blant andre The Independent.

Likene ble oppdaget av organisasjonen Ocean Conservation Namibia, som sendte en drone ut til selkolonien 5. oktober, og kunne telle flere hundre av dem liggende i sanden.

- Alle de røde sirklene viser døde baby-seler. Et røft estimat anslår mer enn 5000 i denne kolonien alene. Det er tragisk, ettersom det utgjør en stor andel av de nyfødte baby-selene som var ventet i slutten av november, skriver organisasjonen på Twitter.

De døde fostrene skal være afrikanske pelsseler. Arten lever primært langs kysten av Namibia og Sør-Afrika.

MASSEDØD: Filmskaperen dro til innsjøen Pamamaroo i New South Wales. Der ble han møtt av et dramatisk syn. Video: Rory McLeod. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Forsker bekymret

Tess Gridley ved Stellenbosch University er en del av forskerteamet som overvåker situasjonen for selene i området. Hun forteller til The Guardian at det er normalt å finne døde baby-seler på denne tiden av året, men ikke i denne skalaen.

Hun skal ha oppdaget flere døde fostre allerede i august. Rundt 150 har også blitt funnet ved Cape Cross-kolonien lenger nord. Hun sier at estimatet på 5000 er usikkert, ettersom mange kadavre trolig blir spist av åtseldyr.

- Dette kan bety at den ordinære drektighetssyklusen er forstyrret for de rammede koloniene. Vanligvis vil hunnene føde ett avkom hvert år, før de raskt blir fertile og parer seg på nytt. Hvis hunnene spontanaborterer, kan de bli fertile tidligere, mens hannene ikke har forberedt seg på paringen, sier hun, og legger til:

SJOKKERER: En scene fra Netflix-serien «Our Planet» viser hvor brutal naturen er, og har fått flere til å reagere. Video: Netflix / Ingebjørg Iversen Vis mer

- Hunnene er også veldig tynne, og kan være ute av stand til å reprodusere seg, sier hun.

Gridley trekker fram mangel på mat, sykdommer og giftstoffer som mulige årsaker, men påpeker at de foreløpig ikke har data som bekrefter dette.

Forskerne jobber nå med å samle inn data for å analysere seg fram til årsaken til spontanabortene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer