Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis av små dyr bor i juletreet

En av dem er flåtten, advarer veterinær.

TI TUSEN SKAPNINGER: I et vanlig juletre gjemmer ti tusen små skapninger seg, sier veterinær Olaf Birkeland. Blant dem er flåtten, som hvert eneste år angriper pus. Foto: Olvier Orskaug/Dagbladet
TI TUSEN SKAPNINGER: I et vanlig juletre gjemmer ti tusen små skapninger seg, sier veterinær Olaf Birkeland. Blant dem er flåtten, som hvert eneste år angriper pus. Foto: Olvier Orskaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hver eneste romjul i 20 år har veterinær Olaf Birkeland fra Ålesund opplevd at katteiere har kommet til ham med flått på kattene sine.

- Det kommer et par-tre katteeiere hver romjul, bekrefter han overfor Dagbladet.

10 000 individer For flåtten lever også på vinteren, selv om den ikke er like aktiv som på sommeren, skriver NRK. På snørike vintre overvintrer den aller helst i grantrær, og ofte i hopetall.

Men det er ikke bare flåtten som foretrekker å tilbringe vinteren i julegrana, mener veterinær Birkeland.

- På et to meter høyt grantre finner man cirka 10 000 andre individer, sier han.

Hva slags individer er det?

- Det bor mange forskjellige typer kryp og krek på juletrærne, både insekter og insektlarver.

Ikke farlig Birkeland presiserer at det bare er flåtten som kan være farlig for mennesker og dyr.

- Man regner ikke med at noen av de andre individene som følger treet er farlige, og blant husdyr er det i grunn bare katten som er utsatt for flåttebitt. Den smyger seg under treet, klatrer i det eller leker med julepynten, og blir derfor lettere bitt, sier Birkeland.

Flåtten er ikke noe farligere i jula enn ellers i året, fortsetter han, så om den har bitt seg fast i pus, trenger det ikke være fare på ferde.

JULEPYNT? Flåtten følger med juletreet og inn i stua di, forteller veterinær Olaf Birkeland. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
JULEPYNT? Flåtten følger med juletreet og inn i stua di, forteller veterinær Olaf Birkeland. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

- Man behøver heller ikke holde katten unna juletreet, sier veterinæren.

Knip den av Flåtten er normalt ufarlig. Har katten din fått flått, kan du knipe den av med et flått-fjerningsinstrument som er å få kjøpt på dyreklinikkene, mener Birkeland.

Alternativt kan man ta med katten til veterinær og få hjelp til å fjerne flåtten der.

- Pinsett kan også fungere, men ikke like bra, sier Birkeland.

Flått som fjernes innen ett døgn overfører sjelden bakterier, derfor bør man fjerne den så raskt som mulig, skriver NRK. Bruker man pinsett bør man ta tak nede ved huden og dra flåtten raskt rett ut. Om hele eller deler av munn og hode sitter igjen i huden, har det ingen betydning i forhold til overføring av Lyme borreliose, men for å unngå infeksjon i bittstedet er det best å få fjernet alt. Bittstedet kan man vaske med såpe, og man kan påføre antibiotikaholdig sårsalve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!