Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis av soldater forbereder seg på nye opptøyer

Kinas president forlater G8-møte på grunn av den spente situasjonen i Xinjiang.

PATRULJERER: Sikkerheten i Urumqi er høy onsdag, med tusenvis av soldater som patruljerer gatene i byen. Foto: EPA/SCANPIX
PATRULJERER: Sikkerheten i Urumqi er høy onsdag, med tusenvis av soldater som patruljerer gatene i byen. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kinas president Hu Jintao har reist fra et G8-møte i Italia for å håndtere opptøyene i Xinjiang-regionen, ifølge nyhetsbyrået AP. Hu har reist på grunn av situasjonen i Xinjiang, heter det i en melding fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Situasjonen i regionen har vært spent i de tre dagene som har gått siden de voldsomme sammenstøtene mellom den muslimske minoritetsbefolkningen uigurer, hankinesere og politi tok til.

Tidlig onsdag morgen er tilstanden rolig i regionshovedstaden Urumqi etter et nattlig portforbud. Opprørspoliti har sperret av de største gatene i byen, og pansrede kjøretøy patruljerer rundt med soldater fra de paramilitære styrkene som roper slagord i kor, ifølge Al Jazeera.

AP beskriver at det er høy sikkerhetsberedskap i byen, med to helikoptre som holder oversikt over situasjonen.

Trafikken hindret
Ifølge det kinesiske statlige nyhetsbyrået Xinhua har det vært en omfattende trafikkontroll fra tirsdag kveld for å unngå kaos da protestene blusset opp igjen. Den strenge kontrollen skal ha blitt opphevet onsdag morgen.

STENGER VEIER: Soldater blokkerer en av hovedveiene i Urumqi onsdag morgen. Foto: REUTERS/SCANPIX
STENGER VEIER: Soldater blokkerer en av hovedveiene i Urumqi onsdag morgen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Det kan skape noen problemer for dere, men vi forventer deres forståelse, sa Wang Lequan, leder for kommunistpartiet i Xinjiang-regionen, i en TV-sendt tale tirsdag.

Hundrevis av hankinesere tok tirsdag til gatene, og ustyrt med slagvåpen, øks og køller sverger de hevn over hankineserne som ble angrepet av rasende uigurer under søndagens sammenstøt i regionhovedstaden Urumqi. Hankineserne ødela uigur-restauranter og forsøkte å ta seg inn i nabolag der mange fra minoritetsbefolkningen bor, men opprørspolitiet tok blant annet i bruk tåregass for å holde dem borte.

Ifølge Al Jazeera sang flere av de hankinesiske demonstrantene den kinesiske nasjonalsangen, og lovte å forsvare sitt land.

- Uigurer blir jaget i gatene og banket opp, sa Semet Abla, leder for Den norske uigurkomiteen, til Dagbladet tirsdag.

- Holdt spydet mot fiendtlige krefter
Myndighetene oppgir at 156 personer er drept og 1434 personer er arrestert etter opptøyene. De legger skylda på angrepene på eksil-uiguren og aktivisten Rebiya Kadeer, og sier de har brukt internett for å spre rykter.

Internettilgangen i regionen er svært begrenset, flere nettsteder er stengt ned og mobilnettverket fungerer ikke.

- Å bruke vold, finne på rykter og forvrenge fakta er det feiginger gjør fordi de er redde for å se sosial stabilitet og etnisk solidaritet i Xijiang, sier talsmann for utenriksdepartementet Qin Gang.

- Hold spydet opp mot fiendtlige krefter, og mot de kriminelle som deltok i å angripe, smadre og stjele, og pek det for all del ikke mot våre etniske brødre, sa Wang Lequan i TV-talen ifølge Reuters.

Kadeer nekter for å ha noe med opprøret å gjøre.

- Arrestert etter slagsmål
Et masseslagsmål på en leketøysfabrikk i provinsen Guangdong skal ifølge begge sider ha vært foranledningen til opptøyene. Slagsmålet begynte etter at en tidligere ansatt postet et innlegg på internett, der han hevdet at seks fabrikkarbeidere fra Xinjiang hadde voldtatt to hankinesiske jenter.

Masseslagsmålet endte med at to uigurer ble drept.

Ifølge CNN har kinesiske myndigheter arrestert 15 personer i tilknytning til slagsmplet.

ØDELEGGELSER: Et supermarked sees etter opptøyene søndag. Tirsdag skal hankinesere ha hevdet ødeleggelsene ved å slå til mot uigurers butikker. Foto:AP/SCANPIX
ØDELEGGELSER: Et supermarked sees etter opptøyene søndag. Tirsdag skal hankinesere ha hevdet ødeleggelsene ved å slå til mot uigurers butikker. Foto:AP/SCANPIX Vis mer
PANSRET: En av de militære kjøretøyene som patruljerer gatene. Foto: EPA/SCANPIX
PANSRET: En av de militære kjøretøyene som patruljerer gatene. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!