Tusenvis av syrere krever våpen til opprørerne

Det til tross for at det meningen at partene skal inngå våpenhvile om kort tid.

KREVER VÅPEN: En gutt holder et lekevåpen under en demonstrasjon i Syria i dag. Tusenvis av syriere tok til gatene for å kreve våpen til opprørerne. Foto: EPA/Jamal Nasrallah/Scanpix
KREVER VÅPEN: En gutt holder et lekevåpen under en demonstrasjon i Syria i dag. Tusenvis av syriere tok til gatene for å kreve våpen til opprørerne. Foto: EPA/Jamal Nasrallah/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av syrere strømmet ut i gatene fredag for å kreve at opprørerne får flere våpen. Om få dager er det meningen at partene skal inngå våpenhvile.

Samtidig som det ble arrangert store demonstrasjoner i både Qamishli i den kurdiske regionen i nord, i Deir Ezzor i øst og i Idlib i nord, ble det meldt om kamper flere steder i landet, blant annet i Deraa i sør og i Idlib i nord.

I provinsen Homs sentralt i landet, ble det igjen meldt at regjeringsstyrker bombarderte boligområder.

I regionen Houla i Homs brøt det ut kamper like etter at soldater skal ha drept minst to kvinner som arbeidet på et jorde, ifølge eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

Regjeringsstyrker skal ha trappet opp offensiven mot flere områder der opposisjonen står sterkt, opplyser aktivister i nærheten av Damaskus. Flere steder, som i Douma nord for Damaskus, samt i Hama og Idlib, skal også regjeringsstyrker ha skutt mot demonstranter. En kvinne skal ha blitt drept i Douma.

I Mudhamiyeh i Damaskus-provinsen er det også meldt om storstilte sikkerhetsoperasjoner, med blant annet snikskyttere på takene.

Facebook Fredagens demonstrasjoner var varslet på Facebook-siden «Syrian Revolution 2011». Der blir folk oppfordret til å ta til gatene for å kreve at opprørsstyrkene får våpenforsyninger.

Innen tirsdag 10. april er det meningen at partene skal innføre våpenhvile, noe som igjen skal bidra til at det kan innledes forhandlinger mellom regimet og opposisjonen.

Våpenhvilen skal overvåkes av FN-observatører, og FN og syriske tjenestemenn holder i disse dager samtaler om hvordan dette skal skje i praksis. På grunn av samtalenes sensitive innhold, holdes de bak lukkede dører, opplyser en vestlig diplomat i Beirut til nyhetsbyrået DPA.

Torsdag skal over 70 personer ha blitt drept i ulike områder av Syria, ifølge opposisjonen, de fleste i Idlib og Homs.

- Stadig dypere FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa torsdag at konflikten Syria er i ferd med å bli dypere og at det ikke er noen tegn til at angrepene mot sivile områder er i ferd med å avta. Dette til tross for at regimet i Damaskus sier det har begynt å trekke tilbake soldater fra opprørsbyer, slik fredsplanen til Kofi Annan krever.

Den syriske regjeringen anklager nå også FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, for å være blind for «utenlandskstøttet terrorisme» i Syria. Regimet anklager også Pillay for å videreformidle løgner og fabrikasjoner uten å sjekke fakta.

(NTB)