Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tusenvis ble drept fordi media spredte disse bildene

Det mener Lynndie England. Selv får hun ikke en gang jobb på Wal-Mart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lynndie England ble symbolet på skandalen i Abu Ghraib-fengselet.

Bildene av den unge, amerikanske fangevokteren som holdt en naken irakisk fange i bånd, som pekte og lo av nakne, skadde fanger og som sto smilende over en pyramide av fanger, gikk verden rundt.

I september 2005 ble dømt til tre års fengsel.

Hun ble funnet skyldig i fire tilfeller av mishandling og et tilfelle av uanstendig oppførsel.

Nå er hun ute på prøve, og bor sammen med moren og faren i den lille amerikanske byen Ashby.

Under rettssaken mot henne sa hennes advokat Jonathan Crisp Jr at hun bare prøvde å gjøre kjæresten, fangevokteren Charles Graner Jr, fornøyd.

Nå har England selv gitt et sjeldent intervju med det tyske magasinet Stern. Les intervjuet på engelsk her.

Mens hun satt i fengsel fikk England brev fra amerikanere som mente hun var ansvarlig for at mange amerikanere ble drept i hevnangrep etter at bildene ble offentliggjort.

BERØMTE BILDER: Ja, jeg tok bilder selv. Og ja, jeg var på fem seks av dem, sier Lynndie England. Men det var verre at mediene publisert dem, mener hun. Foto: AP/Scanpix
BERØMTE BILDER: Ja, jeg tok bilder selv. Og ja, jeg var på fem seks av dem, sier Lynndie England. Men det var verre at mediene publisert dem, mener hun. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Hun skjønner poenget deres, men mener ikke at hun selv har hovedansvaret.

- Jeg kan bare tippe på at irakerne angrep amerikanerne og britene på grunn av bildene, og at de angrep tilbake, og at det ble drept mennesker på begge sider. Jeg ble lei meg og ble forbannet. Hadde ikke media publisert bildene på den måten de gjorde, ville tusenvis av menneskeliv vært reddet, sier hun intervjuet med Stern.

- Ja, jeg tok bildene, men jeg gjorde dem ikke verdenskjente. Ja, jeg var på fem-seks av bildene, og de var skamfulle, både i forhold til irakerne og amerikanske myndigheter. Og jeg er lei meg for det jeg gjorde. Men det hadde ikke eskalert som det gjorde, hvis bildene ikke hadde lekket til media, sier hun.

I rettssaken mot henne sa hovedaktor Chris Graveline:

- Den tiltalte visste hva hun gjorde. Hun lo og smilte. Hun likte det og hun deltok for å tilfredsstille sin egen syke form for humor.

I intervjuet med Stern forteller England hvordan hun nå sliter med å få seg en jobb, og at hun ikke engang får jobb hos lavpriskjeden Wal-Mart. Hun forteller at alle kjenner henne igjen, uansett hvordan hun kler seg, men at hun behandles greit av innbyggerne i hjembyen Ashby.

- Jeg har ikke møtt en person ennå som har vært negativ til meg. De fleste av dem støtte meg 100 prosent. De sier: «Det som skjedde med deg var feil». Noen sier til og med at de ville gjort det samme. At de også bare ville ha fulgt ordre, som jeg gjorde i Abu Ghraib.

Lynndie England vervet seg da hun var 17 år. Da hun kom til det irakiske fengselet Abu Ghraib var hun gift, men innledet etter hvert et forhold til medfangevokteren Charles Graner.

image: - Tusenvis ble drept fordi media spredte disse bildene

I intervjuet sier hun at hun vervet seg fordi hun alltid hadde hatt lyst til å bli en del av militæret og at hun ville tjene landet sitt.

- Jeg vokste opp med å se på gamle Chuck Norris-filmer, og filmer som «Rambo» og «Platoon». Det var der jeg fikk ideen, sier hun.

Les også: Hvordan kan folk bli så onde?

HJERNEN BAK TORTUREN: Charles Graner Jr.
DØMT: Lynndie England ble dømt til tre års fengsel.
BYGDE PYRAMIDE: Lynndie og kjæresten Charles Graner Jr poserer bak pyramiden av irakiske fanger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media