- Tusenvis blir torturert

Fangemishandlingen i Irak fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusenvis av fanger i Irak blir fortsatt nektet grunnleggende menneskerettigheter, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Tidligere fanger har fortalt Amnesty at de har blitt slått med plastikkabler, gitt elektrisk sjokk, og at fangevoktere har fått de innsatte til å ligge gulv dekket med vann, mens elektrisk strøm blir sendt gjennom vannet.

Torturen fortsetter

Kate Allen, leder av Amnesty International UK, sammenlikner dagens situasjon med Abu Ghraib-skandalen, da bilder av torturerte fanger lakk ut til verdenspressen.

- Ikke bare blir fangene i Irak holdt fengslet uten tiltale. Alt tyder også på det er mye tortur på de innsatte, sier Allen til BBC News.

Den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen sier at koalisjonsstyrkene ikke har tatt lærdom av Abu Ghraib-skandalen, men at torturen og mishandlingen av fanger fortsetter i like stor grad som tidligere. Fanger blir holdt uten å være tiltalt for noe og uten å få prøvd sine saker for retten.

Tusenvis

Mer enn 200 fanger har sittet i fengsel i mer enn to år, nesten 4000 har vært fengslet i over et år.

- Å holde et så stort antall fanger fengslet uten tiltalte er en stor forsømmelse av ansvaret til USAs og Storbritannias styrker i landet, sier Kate Allen.

USA og Storbritannia hevder på sin side at de innsatte blir behandlet i samsvar med internasjonale standarder.