Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis bortført

Tusenvis av barn strømmer hver natt til byen Gulu i det nordlige Uganda. Der passer religiøse ledere på at de ikke blir bortført av opprørssoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De religiøse lederne ber nå FNs sikkerhetsråd gripe inn i konflikten som bare det siste året har ført til at 5000 barn er bortført og tvunget til å bli barnesoldater og mordere.

De ni bud

Opprørsgruppa Lord's Resistance Army (LRD) har i 17 år drevet sin grove barnemishandling. Om natta går soldatene inn i landsbyer hvor de brenner ned hytter, dreper og plyndrer. Barna tar de med seg.

Guttene blir tvunget til å drepe sine egne slektninger. Jentene blir slaver, både seksuelt og i daglig arbeid.

LRD har slåss mot Ugandas regjering i 15 år. Kravet er å styre landet etter Bibelens ti bud. Spørsmålet er om de har fått med seg budet om at «du skal ikke drepe».

Strømmen av barn inn til Gulu har foregått i flere år. De sover på plastsekker og stråmatter foran butikker og på alle åpne plasser i redsel for LRD-soldater.

Og det er ikke bare Gulu som hjemsøkes av barn om natta. Alle større sentre er sovesaler for livredde barn.

Søvn uten redsel

Derfor har erkebiskop John Baptist Odama i Gulu appellert til FN. Han ber om at Ugandas barn blir beskyttet .

Den 17 år gamle konflikten har ført til 800 000 interne flyktninger i det nordlige Uganda. Og like over grensa, i Kongo, er konfliktene like brutale.

FN har sendt inn en franskledet fredsbevarende styrke på 1400 soldater, men kommer til å sende langt flere soldater i september for å forhindre massakrene som har utviklet seg i Kongos Ituri-provins.

LIVREDDE: Tusenvis av barn flykter hver kveld inn til Gulu i Nord-Uganda for å sove, av frykt for at opprørere fra Lord's Resistance Army (LRD) skal angripe landsbyene der de bor, og bortføre dem. Busstasjonen i Gulu er ei trygg, men kald havn for barna.