Tusenvis demonstrerer i Jemen

Tunisia-opprøret brer om seg. I Jemen krever de nå at presidenten går av.

DEMONSTRERER:  Tusenvis av demonstranter har samlet seg i Sanaa, og krever at president Ali Abdullah Salehs går av. Foto: AP Photo/Hani Mohammed
DEMONSTRERER: Tusenvis av demonstranter har samlet seg i Sanaa, og krever at president Ali Abdullah Salehs går av. Foto: AP Photo/Hani MohammedVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker demonstrerer i Jemens hovedstad Sanaa med krav om president Ali Abdullah Salehs avgang.

- Over 30 år er nok, lød de taktfaste ropene til demonstrantene torsdag.

Demonstrasjonene ble holdt på fire ulike steder i Sanaa, melder BBC. Den hadde klare referanser til Tunisia der president Zine El Abidine Ben Ali nylig ble styrtet etter 23 år ved makten.

Saleh har vært president i Nord-Jemen fra 1978 til 1990, og ble president i det forente landet da Nord-Jemen ble slått sammen med Sør-Jemen i 1990.

Bakgrunnen for demonstrasjonen er en økende frustrasjon over landets korrupsjon og økonomiske politikk. Mer enn 40 prosent av Jemens innbyggere lever på mindre enn 12 kroner dagen.

Det har vært en rekke mindre demonstrasjoner som ledet opp til torsdagens store demonstrasjon.

På lørdag ble det avholdt demonstrasjoner ved universitetet i Sanaa, hvor noen krevde presidentens avgang, mens andre tok ham i forsvar.

I løpet av helga arresterte jemenittiske myndigheter menneskrettsaktivisten Tawakul Karman. Hun er anklaget for å ha igangsatt opprøret. Dette satte sinnene i kok, og førte igjen til flere demonstrasjoner. 

Etter å ha blitt løslatt, fortalte Karman til CNN at det var en revolusjon som for øyeblikket finner sted i landet, og som er inspirert av den tunisiske «Jasminrevolusjonen».