Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis demonstrerer i Oslo

Tusenvis av demonstranter har samlet seg i Oslo. Det er hundrevis av demonstranter ved både Stortinget og USAs ambassade.

DEMONSTRASJON: Demonstranter forteller hvorfor de deltar i dagens demonstrasjon. Reporter: Øystein Sæthre Video: Bjørn Langsem Vis mer

Allerede klokka 15.30 i ettermiddag har mellom 150-200 demonstranter møtt opp utenfor USAs ambassade på Oslo vest.

Rundt 16.30 er det flere tusen personer som har møtt opp, og flere strømmer til. Flesteparten er allerede ved Stortinget, mens de som var ved ambassaden er på vei nedover for bli med i den felles markeringa.

Politikilder sier til Dagbladet at mellom 12 000 og 15 000 personer er samlet utenfor Stortinget, men understreker at det er vanskelig å telle.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Innsatsleder Svein Arild Jørunland sier til Dagbladet at han ikke kan bekrefte eller avkrefte tallet, men sier at det er en betydelig menneskemengde.

- Det har gått for seg uten uønskede hendelser, sier Jørunland til Dagbladet.

Jørunland sier at dette er den største demonstrasjonen på lenge.

- Vi og norsk politi forsøker å legge til rette for de som vil ytre seg, sier han.

- Vi søker så godt vi kan å legge til rette for sikkerheten til alle, forteller han.

DEMONSTRASJON: Lederen av Stortingets sikkerhetsseksjon mener markeringen er vennligsinnet. Video / Reporter: Mats Rønning Vis mer

Mange unge

Mange av de oppmøtte ved ambassaden er unge mellom 15-20 år. Flere av dem går med plakater med slagord, munnbind og roper høyt. På plakatene står det slagord som «Black lives matter», «Don't sit back and be silent» og «We can't breathe». Det er en jevn tilstrømming av folk fra T-banen, mens flere titalls politifolk har møtt opp.

Det har vært omfattende bekymring knyttet til arrangementet, blant annet på grunn av smittevern. Over 15 000 hadde meldt at de skulle delta, men arrangørene og politiet har prøvd å sette begrensninger.

Politiets innsatsleder ved ambassaden sa at de bevisst hadde satt sperringene langt unna ambassaden.

- Vi har satt sperringene så langt unna ambassaden for å sørge for sikkerheten til både ambassaden og demonstrantene, sier politiets innsatsleder ved ambassaden, Svein Arild Jørunland.

Demonstranter utenfor Stortinget. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
Demonstranter utenfor Stortinget. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Han sier at han ikke har oversikt over hvor mange som er der, men at det fremdeles er et jevnt tilsig med mennesker.

Hundrevis på Stortinget

Også på Eidsvolls plass utenfor Stortinget har flere hundre demonstranter møtt opp.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Appellene foran Stortinget i ettermiddag mot politivold og rasisme i USA, starter klokka 17.09.

De første åtte minuttene og 46 sekundene fra den offisielle starten klokka 17.00 går til å knele.

Det opplyser en av de offisielt inviterte bidragsyterne i demonstrasjonen, poet og samfunnsdebattant Guro Jabulisile Sibeko, til Dagbladet.

08.46 var tiden den drapstiltalte politimannen presset kneet mot halsen til George Floyd, og utløste raseri langt utover USAs grenser etter at 46-åringen døde.

Protest mot rasisme

FLERE OPPMØTTE: Politiet klargjør området. Det er satt opp barrikader rundt demonstrantene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLERE OPPMØTTE: Politiet klargjør området. Det er satt opp barrikader rundt demonstrantene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Symbolikken med å knele i protest mot politiets behandling av minoriteter i USA slo rot og skapte en bevegelse for fire år siden.

En spiller i amerikansk fotball, Colin Kaepernick på topplaget San Francisco 49'ers, knelte hver gang den amerikanske nasjonalsangen ble spilt.

Starten på markeringen foran Stortinget i ettermiddag blir dermed en symbolsk påminnelse om politiets pågripelse i Minneapolis med dødelig utfall forrige mandag. Slik har også flere andre demonstrasjoner startet de siste dagene.

POLITI: Et 30-talls politifolk er på stedet.
POLITI: Et 30-talls politifolk er på stedet. Vis mer

Den opprinnelige planen om demonstrasjonstog de fem kilometerne i ettermiddag fra USAs ambassade i Oslo til Stortinget, er offisielt avlyst på grunn av smitterestriksjonene.

Foran ambassaden likevel

Hoveddemonstrasjonen starter klokka 17 utenfor Stortinget.

Men det betyr ikke at markeringen foran USAs nye ambassade utenfor sentrum er avlyst.

Den største gruppen bak initiativet til et demonstrasjonstog, African Students Association (ASA), ba på sin Facebook-side i formiddag, om at sympatisører møter opp klokka 16 både foran ambassaden og Stortinget.

- Det vil bli opprop og appeller på stedet, men dette er en fredelig demonstrasjon - vi kaster INGEN gjenstander på ambassadens bygg eller tilsatte ved ambassaden, skriver ASA til de som kommer.

Går i «privat» tog

Talsperson Babu Katembo i ARISE, den andre organisasjonen bak togplanene og demonstrasjonene, skal møte opp ved ambassaden. Så skal han gå ned til Stortinget som et privat initiativ, sier han til VG.

Over 18 000 personer har markert på en Facebook-side om demonstrasjonen at de har planer om å komme.

Smittevernrestriksjonene i forbindelse med corona-situasjonen tilsier at bare en gruppe på 50 personer skal delta i selve demonstrasjonen foran Stortinget - omringet av 750 sympatisører med to meters avstand mellom seg.

LONDON I DAG: Også på Trafalgar Square i London fredag startet Black Lives Matter-demonstrasjonen i knestående. Foto: Tolga Akmen, AFP/NTB Scanpix.
LONDON I DAG: Også på Trafalgar Square i London fredag startet Black Lives Matter-demonstrasjonen i knestående. Foto: Tolga Akmen, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Politiets Fellesforbund støtter opp om markeringen, som internasjonalt går under slagordet «Black Lives Matter». Ettermiddagens demonstrasjon i Oslo har sitt eget slagord i tillegg: «We can't breathe - rettferdighet for George Floyd».

- Nulltoleranse for rasisme

Politiansattes øverste tillitsvalgte, Sigve Bolstad, påpeker at det er nulltoleranse for rasisme i politiet i Norge.

MINNESTED: George Floyds bror Terrence Floyd, hadde et klart budskap da han snakket til folk ved brorens minnested i Minneapolis. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Dødsfallet til George Floyd er dypt tragisk. Slikt skal ikke skje. Politiet skal møte alle typer mennesker, uansett bakgrunn, med respekt og toleranse, skriver forbundsleder Sigve Bolstad i en mail til Dagbladet.

Han peker på at politiet i Norge har som grunnprinsipp å ha et sivilt preg.

Dette, sammen med den solide politiutdanningen, er hovedårsaker til at politiet nyter stor tillit fra befolkningen, mener Bolstad.

MALMÖ TORSDAG: Over 3 000 demonstranter samlet seg i Sør-Sveriges største by i går. Foto: Andreas Hillergren, TT / NTB Scanpix.
MALMÖ TORSDAG: Over 3 000 demonstranter samlet seg i Sør-Sveriges største by i går. Foto: Andreas Hillergren, TT / NTB Scanpix. Vis mer

- Vi har en av verdens beste politiutdanninger. Den må bevares og videreutvikles. Politiyrket er svært komplekst, og det samme gjelder utdanningen. I tillegg til operative fag og fysisk maktbruk, gis det opplæring i fag som etikk, sosiologi og kulturforståelse, skriver Sigve Bolstad.

Støtter demonstrasjon

I likhet med USAs norske ambassade og politiledere i Oslo og Bergen tidligere i uka, støtter forbundslederen markeringer mot det som skjedde i USA.

- Nå er det viktig at folk demonstrerer på en fredelig og respektfull måte i en svært viktig sak, skriver Sigve Bolstad.

STØTTER FREDELIG DEMONSTRASJON: Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
STØTTER FREDELIG DEMONSTRASJON: Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix. Vis mer

Bergen og Trondheim er også pålagt av Helsedirektoratet å begrense planlagte demonstrasjoner til «corona-grupper» på 50. Markeringen i Bergen går i dag som planlagt, mens demonstrasjonen i Trondheim er utsatt til 15. juni.

Politiet griper ikke inn

Oslo-politiet ber demonstranter under Floyd-markeringen i ettermiddag følge smittevernreglene og passe på at budskapet ikke drukner i uro.

- Vi forventer at dette går greit for seg, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo-politiet til NTB i dag.

Politiet sier at de ikke vil gripe inn om det er flere folk enn 50, som smittevernreglene begrenser til nå.

- Det er ytringsfrihet. Så lenge demonstrasjonen foregår innenfor lover og regler får man lov til å ytre sin mening, sier stabssjef Harald Nilssen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!