Tusenvis demonstrerer mot Polens regjering: - Det mest alvorlige vi har sett på mange år

Tusenvis demonstrerer for pressefrihet. Situasjonen i landet er alvorlig, varsler eksperter. 

KONFRONTASJON: Tusenvis av demonstranter har protestert i Warszawa mot den polske regjeringen. Natt til lørdag måtte politiet bruke makt for å fjerne demonstranter som holdt regjeringen innesperret i parlamentet. Foto: Maciej Jazwiecki/Agencja Gazeta/Reuters/NTB Scanpix
KONFRONTASJON: Tusenvis av demonstranter har protestert i Warszawa mot den polske regjeringen. Natt til lørdag måtte politiet bruke makt for å fjerne demonstranter som holdt regjeringen innesperret i parlamentet. Foto: Maciej Jazwiecki/Agencja Gazeta/Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere tusen demonstranter har de siste dagene tatt til gatene i Polens hovedstad Warsawa, for å protestere mot regjeringen.

Den liberale protestbevegelsen KOD (Komiteen for forsvar av demokratiet) har fått med seg et betydelig antall demonstranter på å protestere mot regjeringens planer om å innskrenke mediers tilgang til nasjonalforsamlingen.

De omfattende protestene markerer en usedvanlig stor utilfredshet med regjeringen og bekymring for demokratiet, varsler Polen-ekspert Svend Gottschalk Rasmussen ved Syddansk Universitet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

- Det er det mest alvorlige vi har sett i Polen på mange år. Landet har ellers utviklet seg ganske fredelig. Men de politiske motsetningene har blitt skarpere, de blir hele tiden tatt opp, og det er fare for konfrontasjoner sier han.

Rundt 2000 demonstranter ropte slagord som «frihet, likhet og demokrati» utenfor presidentpalasset, mens noen holdt utgaver av den polske grunnloven i hendene.

Det nasjonalkonservative, innvandrings- og EU-skeptiske Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), som i sin tid ble startet av de mektige Kaczynski-tvillingene, har strammet inn grepet over landets statlige medier siden de tok over makta i landet i fjor.

- Demokratiet er under press. Eksempelvis har de mest regjeringskritiske mediene opplevd represalier, og noen har fått redusert støtte. Kritiske journalister er fjernet fra statsmedier, sier sjefredaktør i Polennu.dk til Ritzau.

Sperret regjeringen inne

Natt til lørdag blokkerte flere hundre illsinte demonstranter inngangen til landets nasjonalforsamling. Politiet brukte flere timer på å få kontroll over situasjonen, og måtte til slutt bruke makt for å lage en passasje som lot flere folkevalgte forlate stedet. Blant dem statsminister Szydlo og lederen for regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), Jaroslaw Kaczynski.

Også inne i nasjonalforsamlingen var det protestaksjoner der opposisjonspolitikere demonstrerte mot forslaget om ny medielov. Den nye loven vil blant annet begrense journalisters tilgang til nasjonalforsamlingen.

- Jeg vil ikke at Polen snus opp ned, sier opposisjonspolitikeren Malgorzata Kramarz, ifølge NTB.

- Skandaløst

Mens demonstrasjonene fortsetter i gatene, nekter fortsatt en rekke opposisjonspolitikere å forlate parlamentet - der de har benket seg til i protest mot regjeringen.

Under en tv-sendt tale kaller polens statsminister Beata Szydlo demonstrasjonene for skandaløse.

- Opposisjonens handlinger for å fyre opp under ekstreme politiske følelser har ingenting med de faktiske omstendigheter i landet å gjøre, sier hun.

Hun sier at folk står frie til å demonstrere, men legger til at det er viktig at de respekterer andres synspunkter.

- Aggressiv fase

STORT OPPMØTE: Tusenvis av demonstranter har protestert i Warszawa mot den polske regjeringen. Foto: Kacper Pempel/Reuters/NTB Scanpix
STORT OPPMØTE: Tusenvis av demonstranter har protestert i Warszawa mot den polske regjeringen. Foto: Kacper Pempel/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Innenriksminister Mariusz Blaszczak anklager på sin side opposisjonspartiene for å ulovlig forsøke å gripe makten ved at de for andre dag på rad okkuperer forsamlingens plenumssal, melder NTB.

- Hver dag hører vi nyheter som forteller oss at vi kommer stadig lenger unna et demokrati. Folk har fått nok, sier demonstranten Szymon Roginski, ifølge BBC. Han varsler at demonstrasjonene nå går inn i en ny og mer aggressiv fase.

EU-president Donald Tusk, som selv er polakk, sier i en uttalelse lørdag at et demokrati der mediene ikke har fri tilgang, er begrenset og kan utvikle seg til diktatur.

- Jeg oppfordrer dem som sitter med makten til å respektere folket og forfatningen, sier han.

(Dagbladet/NTB)