Folkehav: Et folkehav fylte tirsdag gatene i Barcelona under katalanernes nasjonaldag. Folk vifter med det karakteristiske separatistflagget estelada, som er et viktig symbol for katalanerne. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
Folkehav: Et folkehav fylte tirsdag gatene i Barcelona under katalanernes nasjonaldag. Folk vifter med det karakteristiske separatistflagget estelada, som er et viktig symbol for katalanerne. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB ScanpixVis mer

Catalonia:

Tusenvis demonstrerer under katalanernes nasjonaldag

Om bare få uker er det nøyaktig ett år siden fjorårets omstridte folkeavstemning i Catalonia.

I anledning Catalonias nasjonaldag, fylte tusenvis av katalanere Barcelonas gater tirsdag i en massiv demonstrasjon for uavhengighet fra Spania

Den katalanske nasjonaldagen, kalt Diada, er til minne om da kong Filip V av Spania beseiret Catalonia i 1714.

Krisen i Catalonia kulminerte i oktober i fjor, da regionforsamlingen erklærte uavhengighet fra Spania. Det førte til at Spania avviklet regionens selvstyre.

Flere separatistledere sitter fengslet, mens den tidligere regionspresidenten Carles Puigdemont har reist i eksil.

FULL JUBEL: Det ble jubel da regionforsamlingen i Catalonia vedtok et forslag om uavhengighet. Mange tusen fulgte møtet i Barcelonas gater. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Flere demonstrasjoner

Under tirsdagens demonstrasjoner ble kravene om uavhengighet fra Spania og løslatelse av de fengslede separatistlederne gjentatt.

Om bare få uker er det nøyaktig ett år siden fjorårets omstridte folkeavstemning i Catalonia, og Catalonias regionspresident Quim Torra sier dagens demonstrasjon bare er den første i en lang rekke kommende demonstrasjoner.

- I løpet av de kommende ukene vil vi gå hardt inn for å kreve løslatelsene av dem som er fengslet. Om de ikke blir løslatt, vil min regjering og det katalanske parlamentet ta nødvendige grep, advarer Torra, ifølge AP.

Foreslår folkeavstemning

Spanias statsminister Pedro Sanchez foreslo forrige uke å arrangere en folkeavstemning om Catalonia skal få mer selvstyre.

- Det vil bli en folkeavstemning om selvstyre, ikke full selvbestemmelse, sa Sanchez.

Det er foreløpig ukjent når den eventuelle folkeavstemningen skal arrangeres. Statsministerens mindretallsregjering trenger støtte fra katalanske separatistpartier for å få gjennomslag for folkeavstemningen.

I juli møtte den spanske regjeringssjefen en katalansk leder for første gang på to år. Siden har Sanchez, som i sommer overtok etter Mariano Rajoy, hatt flere samtaler med Torra om Catalonias framtid.