DEMONSTRASJON: Nok en demonstrasjon tok sted i Barcelona søndag. Tusenvis demonstrerte for et samlet Spania. Foto: Scanpix
DEMONSTRASJON: Nok en demonstrasjon tok sted i Barcelona søndag. Tusenvis demonstrerte for et samlet Spania. Foto: ScanpixVis mer

Tusenvis demonstrerte for et samlet Spania. Ny måling viser at separatistene vil tape

Mange ropte slagord om «Fengsel for Puigdemont» under dagens demonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): En stor marsj til støtte for et samlet Spania samlet mange i Barcelona søndag.

Hvor mange som møtte opp, er uklart. Arrangøren Societat Civil Catalana hevder at det kom opp mot 1,1 millioner mennesker, men politiets anslag var på rundt 300.000.

Vil mane til forsoning
Hovedparolen lød: «Vi er alle Catalonia». Arrangørene hadde bedt folk ta med seg det katalanske, det spanske og det europeiske flagget, men det var likevel det spanske nasjonalflagget som dominerte i gatebildet.

Målet med marsjen var ifølge arrangørene å «ta tilbake den institusjonelle normaliteten» og mane til forsoning.

- Det blir ingen demonstrasjon for eller mot artikkel 155, sier Alex Ramos, nestleder i organisasjonen Societat Civil Catalana (SCC), til avisen El País.

- Gatene er til for alle. Ikke bare for separatistene.

Noen demonstranter sa tydelig ifra om hva de mente om Carles Puigdemont Foto: REUTERS/Yves Herman
Noen demonstranter sa tydelig ifra om hva de mente om Carles Puigdemont Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer

Kan bli siktet for opprør
Taktfaste rop om «Viva Espana» lød i sentrum av Barcelona. Mange ropte også slagord om «Fengsel for Puigdemont», rettet mot den nylig avsatte regionspresidenten Carles Puigdemont.

Neste uke skal en domstol ta stilling til om han skal siktes for «opprør».

Demonstrasjonen blir arrangert etter noen av de mest urolige dagene i spansk politikk på flere tiår. Fredag ga det spanske senatet klarsignal for å frata Catalonia selvstyret, etter at regionens parlament kort før hadde erklært uavhengighet.

Etter et krisemøte ble det klart at Spanias statsminister Mariano Rajoy avsetter Catalonias president Carles Puigdemont og hans regjering. Han innkalte samtidig til nyvalg 21. desember.

BARCELONA: Demonstranter i sentrum av Barcelona. Foto: REUTERS/Rafael Marchante
BARCELONA: Demonstranter i sentrum av Barcelona. Foto: REUTERS/Rafael Marchante Vis mer

Erklærte avstemming ulovlig
1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet, i en folkeavstemning i den spanske regionen Catalonia. Bare 42 prosent deltok i avstemningen, som på forhånd hadde blitt erklært ulovlig av den spanske grunnlovsdomstolen.

10. oktober uttrykte Catalonias president Carles Puigdemont sin vilje til å sette uavhengighetserklæringen ut i livet. Seinere krevde Spanias statsminister et klart svar på om uavhengighet faktisk var erklært.

I mangel av det ville han iverksette paragraf 155 i grunnloven, som gir anledning til å frata en opprørsk region selvstyret.

Måling: Separatister vil tape
De katalanske partiene som vil at Catalonia skal løsrive seg fra Spania, ligger ifølge en meningsmåling an til å tape valget 21. desember.

Meningsmålingen er utført av Sigma Dos for den konservative spanske avisen El Mundo.

Den gir de tre partiene som ønsker løsrivelse – ERC, PDeCAT og CUP – en oppslutning på 42,5 prosent. Det innebærer 61 plasser i regionforsamlingen, men det trengs 68 av de i alt 136 plassene for å få rent flertall.

I dag kontrollerer de tre partiene 72 plasser etter at separatistene vant valget i 2015.