Tusenvis demonstrerte mot Chávez i Venezuela

Presidenten stenger kritisk TV-stasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere tusen demonstranter i Venezuelas hovedstad Caracas protesterte lørdag mot at president Hugo Chávez ikke fornyer lisensen til den private fjernsynskanalen Radio Caracas TV, melder NTB.

Demonstrantene marsjerte fra fire deler av byen med slagord mot stengning av fjernsynskanalen, og samlet seg i sentrum av Caracas for å høre appeller og taler fra opposisjonspolitikere, skuespillere og programledere.

RCTV er en av de mest sette kanalene i Venezuela, og er samtidig i sterk opposisjon til president Hugo Chávez. Kanalens konsesjon utløper 27. mai, og regjeringen har sagt den vil gi frekvensen til en ny allmennkringkaster, Teves, som får snaut 30 millioner offentlige kroner i startkapital.

Chavez anklager RCTV for å ha deltatt i kuppforsøket mot ham i april 2002.

De privateide massemediene i Venezuela går nærmest i samlet tropp mot Chavez såkalte sosialistiske revolusjon.

Med etableringen av Teves vil regjeringen kontrollere to av de fire landsdekkende TV-kanalene i Venezuela.

All makt til presidenten

Venezuelas folkevalgte ga 31. januar i år president Hugo Chávez fullmakt til fritt å styre landet som han selv vil i 18 måneder.

KNEBLET: Disse kvinnene gir klart uttrykk for hva de mener om at president Hugo Chávez ikke fornyer lisensen til den opposisjonelle fjernsynskanalen Radio Caracas TV. Foto: FRANCESCO SPOTORNO/REUTERS
KNEBLET: Disse kvinnene gir klart uttrykk for hva de mener om at president Hugo Chávez ikke fornyer lisensen til den opposisjonelle fjernsynskanalen Radio Caracas TV. Foto: FRANCESCO SPOTORNO/REUTERS Vis mer

Nasjonalforsamlingen i Caracas tildelte Chávez retten til å styre Venezuela ved dekreter i halvannet år. Det betyr at presidenten kan få sin vilje igjennom uten vedtak blant de folkevalgte, ved simpelthen å utstede ordrer.

Boikottet valget

Chávez politiske motstandere er kritiske til at så mye makt samles på presidentens hender. Men opposisjonen har ikke kunnet forhindre at loven om utvidede fullmakter blir innført, fordi den boikottet valget på venezuelansk nasjonalforsamling i 2005.