Tusenvis demonstrerte mot pels-«tortur» i Oslo

«Brekk må vekk», ropte Unni Lindell om landbruksministeren og fikk et massivt fakkeltog med seg.

STORT OPPMØTE: Fakkeltoget mot pelsdyrnæringen fylte hele Eidsvolls plass foran Stortinget i 19-tida i kveld. Foto: NINA HANSEN
STORT OPPMØTE: Fakkeltoget mot pelsdyrnæringen fylte hele Eidsvolls plass foran Stortinget i 19-tida i kveld. Foto: NINA HANSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst én tilskuer Dagbladet passerte fikk seg nok en vekker av kveldens demonstrasjon mot pelsdyrnæringen i Oslo. Den festkledde kvinnen nappet av seg pelslua, gjemte den under armen og smatt inn i en av sidegatene til Karl Johan da hun og venninnen forsto hva fakkeltoget dreide seg om.

- Tortur Ifølge arrangøren NOAH deltok 4000 personer i den høylydte markeringen, som fylte mesteparten av paradegata på vei fra Youngstorget til Stortinget under paroler som «Et liv i bur er et liv i tortur».

Mange hadde med seg sine egne firbeinte kjæledyr for å understreke motstanden mot det aktivistene regner som dyreplageri og lovbrudd.

- Dette er tortur. Det er vanvittig Jeg skammer meg over Norge. Et samfunn som ikke tar dyremishandling på alvor, råtner på rot, sa forfatter Unni Lindell i sin appell foran Stortinget.

Lindell, som lenge har engasjert seg mot pelsdyroppdrett, fikk med seg resten av demonstrantene i taktfaste rop om landbruksminister Lars Peder Brekks avgang.

ROPTE SLAGORD: Samsaya og Fam Irvoll var blant mange kjente fjes i demonstrasjonen. Foto: NINA HANSEN
ROPTE SLAGORD: Samsaya og Fam Irvoll var blant mange kjente fjes i demonstrasjonen. Foto: NINA HANSEN Vis mer

«Brekk må vekk! Brekk må vekk!», ropte dyrvernerne og deres støttespillere.

- Landbruksministeren vil opprettholde barbariet, sa Lindell fra talerstolen.

Flere politikere Senterpartiet var ikke representert, men representanter fra både SV, AuF, Ap, Venstre, FpU og Rødt deltok med appeller, sammen med kjendiser som Charlotte Thorstvedt, Mina Hadjian, «Nemi»-skaper Lise Myhre og designer Kjell Nordström (bedre kjent som Baron von Bulldog).

Også flere andre kjente fjes, som forfatter Anne B. Ragde og artisten Samsaya var å se ute blant de fakkelbærende demonstrantene.

Kravet var klart: Pelsindustrien må stoppes en gang for alle, ikke bare reguleres.

PÅ PLASS: Anne B. Ragde bidrar til den brede motstanden mot den utskjelte næringen. Foto: NINA HANSEN
PÅ PLASS: Anne B. Ragde bidrar til den brede motstanden mot den utskjelte næringen. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Også i Trondheim og Bergen gikk flere hundre i fakkeltog i kveld, ifølge Adressa.no og Bt.no. Det var også planlagt markeringer i Stavanger og flere andre norske byer.

- Det var et helt fantastisk oppmøte, sier Siri Martinsen, talsperson i NOAH til NTB.

Kampen mot pels har blusset opp etter at Dyrebeskyttelsen nylig offentliggjorde ferske videoer av dyr i norske pelsdyrfarmer med avbitte bein, haler og ører.

- Kollektiv avstraffing Før helga ble det kjent at Mattilsynet hadde funnet skadde og døde dyr også på farmen til styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyravlslag.

- Jeg hadde ikke venta å se slike tilfeller etter forrige uke. Jeg har gitt klar beskjed om at næringen må rydde opp. Jeg er skuffet og sint, sa landbruksminister Lars Peder Brekk om de nye funnene.

ENGASJERT: Unni Lindell holdt appell foran Stortinget.
ENGASJERT: Unni Lindell holdt appell foran Stortinget. Vis mer

Han har imidlertid gjort det klart at han ikke ønsker å avvikle hele næringen.

- Jeg er ikke for kollektiv avstraffing i dette landet. Mattilsynet må slå hardere ned på slike tilfeller, og næringen må ta tak, sa Brekk til Dagbladet.

PROTESTERER: Også Charlotte Thorstvedt engasjerer seg i pesldyrsaken.
PROTESTERER: Også Charlotte Thorstvedt engasjerer seg i pesldyrsaken. Vis mer