Krangel om dyreplageri og tyrefekting

Tusenvis demonstrerte mot tyrefekting i Madrid: - Det er en nasjonal skam

- Dersom tyrefekting representerer Spania på noe vis, så er ikke jeg spansk

«IKKE KUNST, IKKE KULTUR»: Det lyder plakaten denne protestanten holder opp under markeringen mot tyrefekting i Spania. Foto: REUTERS/Susana Vera
«IKKE KUNST, IKKE KULTUR»: Det lyder plakaten denne protestanten holder opp under markeringen mot tyrefekting i Spania. Foto: REUTERS/Susana VeraVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av spanjoler protesterte i helgen mot tyrefekting i Madrids gater.

Demonstrasjonen kom som en støttemarkering til de regionale politikerne i Castilla y Leon, som brukte sommeren på å gjøre drap av okser ulovlig på festivaler i området.

Demonstrantene holdt ifølge avisa The Guardian opp plakater med budskap som «Tyrefekting, et studie i ondskap» og «Tyrefekting, en nasjonal skam».

Tyrefekting har århundrer med tradisjon i Spania, og står spesielt sterkt i rurale strøk.

- Nasjonal skam

En talsperson for partiet mot mishandling av dyr, PACMA, forklarte til The Guardian at det nå er på tide å «gjøre slutt på tyrefekting».

- Okser føler og okser lider, fortalte én demonstrant til den engelske avisa.

- Tyrefekting er en nasjonal skam, og dersom det representerer Spania på noe vis, så er ikke jeg spansk, sa en annen.

- Jeg mener våre lover må forhindre tortur av dyr for underholdningens skyld, uttalte en tredje demonstrant.

Nedgang

Debatten rundt tyrefekting har blusset kraftig opp i Spania den siste tiden, spesielt etter landet fikk sin første pro-tyrefekting lobby i fjor. Okse-produsenter, matadorer og tilhengere av tyrefekting, såkalte «aficionados», utgjør lobbygruppen.

Det har også vært en rekke demonstrasjoner til fordel for tyrefekting i Spania i det siste, blant annet i storbyen Valencia, landets tredje største by.

Ifølge den spanske avisa El Pais ble det arrangert 1736 tyrefektinger i Spania i 2015. Det var en nedgang på 132 fra året før.