OSLO 20080904: Nestleder i Arbeiderpartiet og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen ønsket velkommen til  partiets landsstyremøte i Oslo.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
OSLO 20080904: Nestleder i Arbeiderpartiet og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen ønsket velkommen til partiets landsstyremøte i Oslo. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Tusenvis er avhengige og hundretalls dør hvert år

Se hva Arbeiderpartiet skal gjøre for rusmisbrukere om de vinner valget. Nytt partiprogram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det siste året har nestleder Helga Pedersen ledet Arbeiderpartiets lansering av nytt partiprogram foran høstens valg.

Programmets hovedsaker er tradisjonelle temaer som arbeid, skole og velferd, men ett kapittel er «debuttant». Når forslaget til nytt partiprogram legges fram klokka 14.00 tar Ap et nytt skritt i rus-politikken.

Velferdsstaten svikter
- For første gang har vi et eget rus-kapittel. Det er synd vi ikke har hatt det før, men nå er engasjementet blant medlemmene veldig stort, sier Helga Pedersen til Dagbladet.no.

I programmet, som legges fram på Aps landsstyremøte klokka 14.00, lanseres en stor satsing mot rusmisbruk.

- I den norske velferdsstaten er tusenvis avhengige av rusmidler, hundrevis dør hvert år av overdoser og pårørende lider. Det er svikt i behandlingen, forebygging og i ettervernet og disse må styrkes, sier Pedersen.

Bortkastet rehabilitering
Selv om behandlingstilbudet har blitt bedre de siste årene sliter tusenvis.

- Mange som blir rusfrie tas ikke i mot av et rusfritt nettverk og samfunn, da er innsatsen bortkastet, sier Pedersen.

Forslagene skal debatteres og vedtas på Ap sitt landsmøte i april.

- Dette legger selvfølgelig sterke føringer for valgkampen og hva vi skal få til i en Stoltenberg III-regjering, sier Pedersen.

Hjelp fra dag én
Satsingen som lanseres i partiprogrammet gjelder ikke bare narkomane som sliter med tyngre stoffer som heroin. Også alkoholikere skal få bedre oppfølging.

- Et viktig forslag er at alle som ber om hjelp mot rusmisbruk skal få oppfølging fra første dag. Brekker du foten i dag, så er det opplagt at du skal få behandling. Har du et alkoholproblem mener mange at det er en privatsak. Men det er det ikke - både familie, venner og arbeidsplassen rammes, sier Pedersen.

Blant forslagene som kommer i programmet er å etablere en permanent rus-akutt i Oslo og vurdere tiltaket i andre større byer. Tiltaket skal sørge for rask evaluering og oppfølging av folk med rusproblemer.

- Resept-heroin opp på landsmøtet
Programkomiteen har ikke tatt stilling til forslaget om å dele ut gratis heroin til de tyngste narkomane.

- Jeg er sikker på at debatten om heroin på resept vil fortsette på landsmøte og at noen vil foreslå at vi tar det inn, sier Pedersen.

Selv har hun ikke konkludert i saken.

Kartlegging
Norge er på overdosetoppen på verdensbasis. Noe skyldes at injisering av heroin utgjør hoveddelen av det tyngste misbruket, mens narkomane i flere andre land i hovedsak røyker stoffet.

Programmet, som er på 63 sider, tar til orde for en omfattende kartlegging av overdoser, dødsfall og årsaker. Slik ønsker man å få en bedre oppfølging av overdoser og narkotikarelaterte dødsfall.

FISKERIMINISTER:
Statsråd Helga Pedersen er til vanlig fiskeriminister. Her studerer hun eksotiske fiskeretter som ble tilberedt på Kystens dag i Oslo.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FISKERIMINISTER: Statsråd Helga Pedersen er til vanlig fiskeriminister. Her studerer hun eksotiske fiskeretter som ble tilberedt på Kystens dag i Oslo. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer