«Russerlaksen» invaderer Norge:

Tusenvis fanges: - En katastrofe

Ekspertene fryktet en ny invasjon av «russerlaks» i år. Nå har marerittet blitt en realitet i Troms og Finnmarks elver.

KATASTROFE: Elvene i Troms og Finnmark invaderes av pukkellaks. Øystein Hansen mener det er starten på en katastrofe. Foto: Øystein Hansen / Privat
KATASTROFE: Elvene i Troms og Finnmark invaderes av pukkellaks. Øystein Hansen mener det er starten på en katastrofe. Foto: Øystein Hansen / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var en stigende trend av «russerlaks» i 2017 og 2019. Elvene fikk stadig flere og flere individer. Hundrevis ble fanget opp. Samtidig fryktet både fiskeeksperter og de lokale en enda verre situasjon i 2021.

Nå har marerittet blitt virkelighet. Fisken har igjen invadert Troms og Finnmarks elver.

- Det er helt hinsides og utrolig urovekkende, forteller leder i fiskeutvalget i Sør-Varanger jeger- og fiskeforening, Kenneth Stålsett til Dagbladet.

Tusentalls uønskede laks

«Russerlaks,» eller pukkellaks som den egentlig heter, er en stillehavslaks. Den hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet, men begynte å spre seg til nordnorske elver på 1960-tallet, da Sovjetunionen begynte å sette den ut på Kolahalvøya i Russland.

Laksen som i hopetall inntar flere av elvene i Finnmark i disse dager, er imidlertid ikke kjært velkommen hos de lokale. Sør-Varanger jeger- og fiskeforening forvalter de fire elvene Munkelva, Karpelva, Grense-Jakobselv og Klokkerelva.

Arbeidet i Munkelva begynte først i år og på to uker har det blitt fisket opp 4900 russerlaks. Bare i Karpelva ble det i år tatt ut mer fisk den første uka enn i hele 2019, som den gang ble kjent for det store innsiget av fisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer