Tusenvis flykter fra tamilskkontrollert område

Mens Tamiltigrene får ultimatum fra hæren.

- SIVILE FLYKTER: Dette bildet viser ifølge den srilankiske hæren flyktninger på vei ut fra det tamilskkontrollerte området i Mullaittivu nordøst i Srki Lanka mandag. Foto: FORSVARSDEPARTEMENTET PÅ SRI LANKA/AFP/SCANPIX
- SIVILE FLYKTER: Dette bildet viser ifølge den srilankiske hæren flyktninger på vei ut fra det tamilskkontrollerte området i Mullaittivu nordøst i Srki Lanka mandag. Foto: FORSVARSDEPARTEMENTET PÅ SRI LANKA/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgi dere i løpet av 24 timer, eller gjør dere rede til et siste militært slag, lyder Sri Lankas advarsel til Tamiltigrene. Titusener av flyktninger skal ha strømmet ut fra krigsområdet.

25.000 til 35.000 mennesker forlot det siste tamilskkontrollerte området mandag, ifølge regjeringshæren, men tallene er ikke endelige. Det er det største antallet som har forlatt området i løpet av én dag så langt i år. Til sammen skal 100.000 sivile tamiler ha flyktet fra krigsområdet siden begynnelsen av året.

Flyktningene skal ha forlatt den såkalte sikkerhetssonen etter at regjeringshæren kjempet seg forbi en enorm jordvoll som sperret den viktigste veien inn til sonen.

Opplysningene er ikke bekreftet av Tamiltigrene (LTTE), men på nettstedet TamilNet beskyldes hæren for å ha tatt sivile til fange.


- Gode nyheter

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er fornøyd med at tusenvis av sivile tamiler nå har kunnet forlate krigsområdene. Men han er fortsatt bekymret for dem som fortsatt er igjen, ifølge en uttalelse. Før mandag anslo FN at så mange som 100.000 var inne i området der det siste slaget mellom regjeringshæren og LTTE trolig vil finne sted.

Leder Velupillai Prabhakaran (54) og resten av LTTEs lederskap skal være utstyrt med ampuller med cyanid i tilfelle de skulle bli tatt til fange. De har tidligere varslet at de aldri kommer til å overgi seg.

- Vi har gitt en siste advarsel til Prabhakaran og hans terroristgruppe om å overgi seg til regjeringsstyrker innen 24 timer fra klokka tolv på formiddagen, sa hærens talsmann, Keheliya Rambukwella, mandag.

- Deretter vil fortsettelsen være militær. Det er det beste valget, fortsatte han.


Selvmordsbomber

President Mahinda Rajapakse sa mandag at Tamiltigrenes «fullstendige nederlag» er umiddelbart forestående.

Hæren viste mandag flybilder av tusenvis av mennesker som trengte seg sammen rundt midlertidige mottak som hæren har etablert bare én kilometer fra sikkerhetssonen. Alle flyktningene blir sjekket for å sile ut eventuelle selvmordsbombere, men mandag sprengte likevel tre personer seg i lufta, ifølge hæren. Minst 17 mennesker ble drept og 200 såret, opplyser militæret. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Andre videoklipp viser hundrevis av mennesker som er samlet på en strand. Militæret har ingen opplysninger om hvor mange flyktninger som er igjen inne i sikkerhetssonen, der det siste slaget er ventet å stå om få timer.


Økt press

De siste dagene har verdenssamfunnet økt presset for å få regjeringshæren og LTTE til å legge ned våpnene. LTTE har bedt om en utvidet våpenhvile og forhandlinger, men dette har regjeringshæren avvist blankt.

USA har kommet sterkere på banen de siste dagene etter å ha holdt en svært lav profil. En talsmann fra Det hvite hus uttalte før helgen at Sri Lanka har en god anledning til å avslutte krigen nå, samtidig som det ble advart mot at det blir vanskelig å skape reell fred på Sri Lanka hvis flere sivile blir drept.

LTTE ønsker USAs «forfriskende» utspill velkommen, ifølge TamilNet. USA får skryt for å være opptatt av å finne løsninger og ikke bare fordele skyld, slik LTTE mener at andre land er.

Tamiler i Norge har foreløpig ikke fått kontakt med slektninger og venner som kan bekrefte opplysninger om masseflukten, opplyser Rooban Sivarajah i Norsk Tamilsk Forum til NTB. Han oppfatter situasjonen som «veldig alvorlig».


(NTB)