BUSSKAOS: Tusenvis av innbyggere forsøker nå å komme seg ut av hovedstaden i flykt fra volden og etter jakt på mat på bygda. Foto: EPA/SHAWN THEW/SCANPIX
BUSSKAOS: Tusenvis av innbyggere forsøker nå å komme seg ut av hovedstaden i flykt fra volden og etter jakt på mat på bygda. Foto: EPA/SHAWN THEW/SCANPIXVis mer

Tusenvis flykter hovedstaden i busser på jakt etter mat

Rømmer fra voldelige Port-au-Prince. Men en bussbillett koster nå tre dagslønner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Haitis hovedstad Port-au-Prince ligger i ruiner etter det voldsomme jordskjelvet for en uke siden. Det er mangel på mat og vann, noe som fører til aggresjon og vold i gatene.

Nå forsøker tusenvis av innbyggere å komme seg fra byen og ut på landsbygda. Mange frykter voldsutviklingen i byen.

Mange drar også i et håp om at det er lettere å finne mat utenfor byen.

Billett- og bensinprisen i væretDe fleste drar med buss, noe som har skapt fullstendig kaos. Det er dårlig med bensintilgang og prisen for en bussbillett er økt kraftig.

Et sete koster nå cirka tre vanlige dagslønner, skriver nyhetsbyrået AP.

- Tusenvis drar fra byen. Jeg har aldri sett et slikt rush. Dette er verre enn i julehøytiden, sier buss-sjåføren Garrete Saint-Julien i byen.

De fleste som flykter hovedstaden drar til familie som driver landbruk i landet.

- Vi har ikke mat og ikke noe hus, så å flykte er vårt eneste alternativ, sier 22 år gamle Livena Livel.

Hun og dattera Otmeline (1) håper å komme seg til faren hennes som bor en fire timer lang kjøretur utenfor Port-au-Prince.

Seks andre familiemedlemmer reiser med dem. De har skrapt sammen det de kunne finne av penger for å betale billettene. Ifølge familien koster en bussbillett nå 7,7 dollar, eller nærmere 44 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har blitt sinnsykt dyrt, sier hun.

Buss-sjåføren sier han ikke hadde annet valg enn å skru opp prisene.

- Det er ikke min feil. Bensinen er også dobbelt så dyr.

KØ: Bussbillettene koster tre dagslønner, men mange ønsker likevel å forlate den jordskjelvherjede byen. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards/SCANPIX
KØ: Bussbillettene koster tre dagslønner, men mange ønsker likevel å forlate den jordskjelvherjede byen. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards/SCANPIX Vis mer

Sender bare barnaMenneskene på bussholdeplassen som AP snakker med, håper de kan returnere til sin knuste by en gang i framtida. De siste offisielle tallene estimerer at rundt 200 000 har omkommet og at 1,5 millioner er husløse etter jordskjelvet.

Noen foreldre sender barna sine ut av byen alene. De blir igjen i et håp om å kunne arbeide. En av dem er trebarnsfaren Charlemagne Ulrick som sendte sine barn i alderen 4 til 11 år av gårde i går.

- De må dra og redde seg selv. Jeg vet ikke når de kommer tilbake, sier han.

Mange fra Haiti forsøker nå også å flykte sjøveien over til USA. Det kan de bare glemme, fastslår amerikanske myndigheter.

- Vi oppmuntrer ingen å forsøke å ta seg inn til USA, sier Chris O´Neil ved den amerikanske kystvakta, ifølge AP.

USA mobiliserer nå mellom 250 og 400 immigrasjonsarbeidere som skal ta seg av en mulig ventende flyktningerstrøm til landet på Floridas sørkyst. Man vurderer å bruke terrorbasen Guantanamo som et midlertidig flykningermottak, men så å si alle vil bli sendt tilbake, men noen unntak finnes.

USA sender tilbakeMyndighetene på Haiti ber også befolkningen om å avstå fra å forsøke å ta seg til USA.

- Ikke hast med å ta dere med båt til USA. For å være helt ærlige med dere: Hvis dere tror dere vil nå USA og bli mottatt med åpne dører, så er ikke det tilfellet, sier ambassadør Raymond Joseph i Washington.

En mulighet er det likevel for innbyggerne på Haiti.

USA åpner midlertidig for at barn som har mistet foreldrene i jordskjelvet i Haiti, skal få innreise til og hjelp i USA, sier minister for nasjonal sikkerhet Janet Napolitano.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe med å gjenforene familier i Haiti i denne vanskelige tiden, sier Napolitano.

SENDER BARNA: Mange foreldre tar sjansen på å sende barna ut av byen mens de selv forsøker å finne arbeid. Foto: EPA/SHAWN THEW/SCANPIX
SENDER BARNA: Mange foreldre tar sjansen på å sende barna ut av byen mens de selv forsøker å finne arbeid. Foto: EPA/SHAWN THEW/SCANPIX Vis mer