Tusenvis fremdeles strømløse

Mange må smøre seg med tålmodighet på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet over Østlandet natt til lørdag har ført til at tusenvis av abonnenter er uten strøm. Noen må belage seg på å vente i flere dager før strømmen er tilbake.

En av landets største strømleverandører, Viken Nett, har blitt hardt rammet av uværet. Natt til lørdag var over 50.000 husstander uten strøm i flere timer.

- Situasjonen er verst på Romerike, der 15.000 husstander er uten strøm. I Oslo og Asker og Bærum dreier det seg om 2.000-3.000 husstander, forteller informasjonssjef Morten Schau til NTB.

Må vente til mandag

Viken Nett jobber på spreng for å rette opp skadene, som i de fleste tilfellene skyldes trær som har blåst ned og kuttet høyspentkabler. Men noen må belage seg på å vente kanskje helt til mandag før strømmen er tilbake.

- Vi må prioritere linjer med mange kunder, og ikke minst liv- og helse. I noen tilfeller har strømførende kabler blitt liggende på bakken, forteller Schau.

Abonnenter som tilhører linjenett med få kunder kommer derfor bakerst i køen, og derfor må noen vente til tidligst natt til mandag før Viken Nett har fått ryddet opp.

Hedmark hardt rammet

I Hedmark og Oppland er situasjonen også kaotisk. I morgentimene lørdag var rundt 23.000 husstander uten strøm i dekningsområdet til Eidsiva Energi, som forsyner 16 kommuner i Hedmark og Oppland. Ved 14-tiden lørdag var fortsatt rundt 12.000 husstander uten strøm, og det er usikkert når disse vil få strømmen tilbake.

- Hedmark er verst rammet. Vi retter opp feilene fortløpende, men vi har 17.000 kilometer med linjer å inspisere, så det kan ta tid, sier informasjonskonsulent Ragnhild Børresen i Eidsiva Energi til NTB. Hele Nord-Odal kommune er uten strøm.

Bruker helikoptere

For å avdekke feilene bruker Eidsiva to helikoptere til å inspisere linjene. I tillegg til feil på eget nett har strømleverandøren også blitt rammet av feil på nettene til overliggende nett, der Eidsiva får innstrøm fra andre leverandører.

- Det er svært vanskelig å si når våre abonnenter kan få tilbake strømmen. Vi oppdager stadig nye feil, men har alt tilgjengelig mannskap ute, understreker hun.

Strømbruddet i Hamar rammet trykkeriet til Hamar Arbeiderblad, med det resultat at avisens abonnenter ikke kan forvente å få lørdagsavisen i postkassen før mandag.

Ingen alvorlige ulykker

Det voldsomme uværet har ikke ført til noen alvorlige ulykker, melder de forskjellige politidistriktene. Fredag kveld raste rundt 30 trær ut i veien i Setesdal. Ingen personer ble skadd, men flere biler kjørte inn i trærne, melder NRK.

I Oslo falt to bygningsstillaser ned under uværet. Tre gater i sentrum er sperret av, noe som fører til store forsinkelser i kollektivtrafikken.

(NTB-Per-Helge Berg):