STORE FOLKEMENGDER: Flere tusen mennesker samlet seg fredag på Sergels Torg i Stockholm for å minnes terrorofrene. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
STORE FOLKEMENGDER: Flere tusen mennesker samlet seg fredag på Sergels Torg i Stockholm for å minnes terrorofrene. Foto: Fredrik Persson/ScanpixVis mer

Tusenvis hedret ofrene i Stockholm

22. juli har gjort sterke inntrykk på svenskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massedrapet på Utøya har gjort inntrykk på store deler av verden. I Sverige samlet ungdomspartiene til en felles minnesstund for ofrene i Norge. Det møtte opp tusenvis av mennesker på Sergel Torg midt i sentrum av Stockholm, da våre naboer hedret de avdøde, en uke etter attentatet.

Blant talerne i ettermiddag var forfatter Jonas Gardell, tidligere statsminister Ingvar Carlsson og justisminister Beatrice Ask.  

Mange deler mening med Breivik
- Anders Behring Breivik er ingen ensom galning, sa Gardell og poengterte at en mengde høyreekstremistiske partier i Europa deler mening med massemorderen.  

Videre rådet han massene til å engasjere seg og vise nulltolleranse mot hatet.

- Det norske folket står ikke ensom i sin sorg, sa tidligere statminister i Sverige, Ingvar Carlsson til de mange tusen oppmøtte.  
 
- Vi er der for dere når dere går i land på Utøya. Vi lar oss ikke skremme. Morderens hensikter var tydelig, like tydelig er våre svar, fortsatte sosialdemokraten, før han avsluttet med et personlig budskap til AUF:  

- Den 28. februar 1986 ble Olof Palme drept. Jeg tok over som statsminister, men jeg ville ikke være en kopi av han. Istedenfor ville jeg utvikle meg selv og stå på for Palmes ideer. Så hedre deres beste venner, oppfordret han.  

TALTE TIL TUSENER Forfatter og musiker Jonas Gardell var en av flere som holdt appell til det norske folk.Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
TALTE TIL TUSENER Forfatter og musiker Jonas Gardell var en av flere som holdt appell til det norske folk.Foto: Fredrik Persson/Scanpix. Vis mer

- Dette var et angrep på vårt demokrati, og vi vil alle gi vår støtte på tvers av partigrensen, sa Beatrice Ask i sin tale.  

  Hederbetegnelse 
Mona Sahlin var en av mange svensker som var nevnt i Anders Behring Breiviks manifest. Breivik karakteriserer det svenske samfunnet på samme måte som det norske, som et samfunn han ønsker å bekjempe. Han virker svært provosert av flerkulturalismen som blant annet Sahlin representerer. Det ser den tidligere lederen for Socialdemokraterne som en hedersbetegnelse.  

- Jeg har vært hatet på disse høyreekstremistiske nettsidene i mange år. Jeg tar det som en hederbetegnelse at de som hater demokratiet også hater meg.

STERKE INNTRYKK Tydelig berørte, tente folk lys og la ned roser under minnesmarkeringen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
STERKE INNTRYKK Tydelig berørte, tente folk lys og la ned roser under minnesmarkeringen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix Vis mer