Tusenvis hjemløse etter jordskjelv

Men myndighetene lurer på hvorfor kjempeskjelvet ikke gjorde mer skade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere tusen chilenere må sove på gaten etter at et særdeles kraftig jordskjelv rammet landet onsdag.

Skjelvet målte 7,7 på richters skala. Det hadde sitt senter vest for byen Calama nord i Chile, men var så kraftig at det kunne merkes i Sao Paulo i Brasil, på andre siden av kontinentet, skriver AP.

To kvinner er bekreftet omkommet og minst 150 mennsker skal være skadd. I tillegg er tusenvis av hjem over hele den nordlige delen av Chile totalt ødelagt.

- Det er 1200 bygninger, minst, som er totalt jevnet til bakken. Mange flere bygninger er alvorlig ødelagt, sier borgemesteren Luis Moyano i provinshovedstaden Tocopilla som ligger rundt 35 kilometer fra episenteret, til CNN.

Tocopilla og byen Maria Elena ble hardest rammet av det massive skjelvet.

- Folk er nødt til å sove på gatene fordi det er så mange hjem som er ubeboelige. De fleste av bygningene som kunne blitt brukt til innlosjering som skoler og idrettsanalegg er også ødelagt, sier Moyano.

Ifølge borgermesteren mangler rundt 4000 mennesker tak over hodet bare i Tocopilla. Vann og elektrisitet mangler også i store deler av byen.

80 prosent av de lokale sykehusene er ødelagte. Myndighetene har sendt ned militære feltsykehus og telt for å hjelpe befolkningen i nord. Men mange av de som faktisk hadde muligheten til å bli innlosjert av myndighetene valgte å sove i bilene sine eller på bakken utenfor de ødelagte hjemmens av frykt for at eiendelene deres skulle bli stjålet, melder AP.

KRAFTIG SKJELV:  Terrassen på dette Radisson-hotellet klarte ikke å stå i mot skelvet, og knuste to biler da den falt ned. Massiv skade til tross, myndighetene undersøker nå hvorfor et skjelv som målte 7,7 på Richters skala ikke førte til mer ødeleggelse. Foto: EPA/Sebastian Caro
KRAFTIG SKJELV: Terrassen på dette Radisson-hotellet klarte ikke å stå i mot skelvet, og knuste to biler da den falt ned. Massiv skade til tross, myndighetene undersøker nå hvorfor et skjelv som målte 7,7 på Richters skala ikke førte til mer ødeleggelse. Foto: EPA/Sebastian Caro Vis mer

- Skjelvet var utrolig. Jeg trodde min siste time var kommet da jeg så fjellene ristet under en stor støvsky, Maria Ines Palete, en innbygger i byen Quillagua, ved foten av Andesfjellene.

Hovedskjelvet ble fulgt av en rekke etterskjelv, tre av dem på over 5,5 på richters skala ifølge U.S. Geological Survey.

Selv om det er omfattende skader i landet prøver myndighetene å finne ut hvordan det kan ha seg at et så kraftig skjelv ikke førte til mer ødeleggelse.

- Grunnen i området er veldig god og veldig fast. Effekten av jordbevegelsen på bygninger ble derfor begrenset, sier Sergio Barrientos, seismolog på at University of Chile.

Området i Chile er relativt utsatt for jordskjelv. I 1960 mistet 5 700 mennesker livet i et skjelv på hele 9,5, det største skjelvet i den 20-århundret, ifølge AP.

ØDELAGTE HJEM: Flere tusen mennesker har fått hjemmene sine ødelagt nord i Chile.
DAGEN DER PÅ: En ansatt i et supermarked i nord i Chile rydder opp etter jordskjelvet i går.