Tusenvis i fakkeltog for Obama

Ikke nok fakler til de over 6000 oppmøtte.

STORE MENGDER: 6350 mennesker gikk i fakkeltoget til støtte for Obama. Foto: Håkon Eikesdal.
STORE MENGDER: 6350 mennesker gikk i fakkeltoget til støtte for Obama. Foto: Håkon Eikesdal.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Et par-tre tusen Obama-tilhengere møtte opp på Youngstorget for å støtte den amerikanske presidenten.

Rund kvart over seks tente folkemengden sine fakler og satte kursen mot presidenten, syngende på Pete Seegers antikrigshymne «We shall overcome».

Det meldes om 6350 deltakere i fakkeltoget som nå inntar Karl Johan og på plassene i spikersuppa. Det var flere enn forventet som møtte opp, og med bare 3000 fakler tilgjengelig måtte mange gå i tog uten fyr og flammer.

Da fakkeltoget var kommet til Eidsvold plass ved Stortinget, så gikk folk fremdeles fra Youngstorget - så oppmøtet var meget stort.

Det begynte å bli trangt om plassen ved Stortinget da fakkeltoget møtte på dagens andre tog, nemlig demonstrantene som startet fra Jernbanetorget. Fakkeltoget så ut til å bli trygt loset videre på vei mot Grand.

Fakkeltoget gikk ekstremt hurtig fra Youngstorget mot Eidsvold plass, og det var stor trengsel og ivrige rop, melder Dagbladets journalist som følger fakkeltoget. Det var stor iver å få gode plasser i forkant av Obamas møte med folket.

Politiet ba deltakerne i fakkeltoget å bevege seg nedover Karl Johan for å gjøre plass til flere, det er stor trengsel og stor forventning til Obama.

- Appell
Leif Sande i Industri og Energi holdt appell før toget gikk mot Grand Hotell.

— Vi gratulerer Nobelkomiteen for å ha vektlagt atomspørsmålet i årets tildeling, sa Sande i appellen. Han påpekte at Obama også var aktiv i dette spørsmålet også før politikerkarrieren. Arrangørene så også med glede på at bevegelsen for første gang har en sittende amerikansk president på sin side.

— Men Nei til atomvåpen har gjort en stor innsats gjennom 30 år. Det fortjener også honnør, uttalte Sande Men Obama-tilhengerne fikk ikke juble i fred.

Etter allsangen av Cornelis Vreesvijks «I natt jag drömde» ropte en liten gruppe taktfast «USA, USA, how many kids have you killed today?» fra balkongen over Youngstorget.

Rund kvart over seks tente folkemengden sine fakler og satte kursen mot presidenten, syngende på Pete Seegers antikrigshymne «We shall overcome».

(Dagbladet/NTB)

FAKKELTOGET:
Deltagere i fakkeltoget i anledning utdelingen av Nobels fredspris 2009, samlet før avmarsj fra Youngstorget i Oslo torsdag kveld.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FAKKELTOGET: Deltagere i fakkeltoget i anledning utdelingen av Nobels fredspris 2009, samlet før avmarsj fra Youngstorget i Oslo torsdag kveld. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer