Tusenvis i Forsvaret får millionpakker

BERGEN (Dagbladet): Slutte eller ikke slutte - det er det store spørsmålet ansatte i Forsvaret stiller seg om dagen. Fristelsene om sluttpakker er store og mange. En 40 år gammel kaptein kan få med seg hele 2,6 millioner kroner i etterlønn om han velger å søke avskjed nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå kan vi realisere drømmene

Mellom 4000 og 6000 befal og sivilt ansatte skal bort fra Forsvaret i løpet av kort tid.

Forsvaret begynte å informere om tilbudene om sluttavtaler i september med informasjonsplikt innen 1. oktober. Allerede har Forsvarets overkommando mottatt 500 søknader, men mange flere er på vei i systemet.

Få avslag

I et direktiv heter det at det er en målsetting at alle som må slutte, skal se tilbake på Forsvaret som en god og ansvarsbevisst arbeidsgiver.

Og ifølge skrivet skal det meget sterke grunner til for å avslå søknad om virkemiddel dersom vilkår og betingelser er til stede. Foreløpig har bare 60 fått avslag.

- De som har fått avslag er enten folk med kritisk kompetanse som er vanskelig å erstatte, eller folk som ikke tilfredsstiller minimumskravene, sier kommandørkaptein Per Høiby i Forsvarets overkommando til Dagbladet.

I hovedsak gis tilbud om bruk av virkemidler til alt personell i Forsvaret som fyller disse betingelsene:

  • Fast ansatte yrkesoffiserer.
  • Fast ansatte sivilie tjenestemenn.
  • Fast ansatt overenskomstlønnet personell.

Alle må ha minst fire års tjenestetid i Forsvaret, og tilbudene beskrives som klart mest fristende for offiserer, og noe mindre gode for sivilt ansatte.

For å få gjennomført en effektiv omstillingsprosess, vil Forsvaret ved behov også kunne foreslå bruk av tiltak overfor medarbeidere som selv ikke søker om avskjed. Virkemidlene er gjort tidsbegrenset til 31. desember 2002.

Ekstralønn

Forsvaret understreker behovet for rask nedbemanning blant annet ved å legge fram en gulrot til dem som kan ta kjappe beslutninger: De som søker avskjed i løpet av to måneder etter at de ble informert om tilbudet i september, får et ekstra vederlag på tre måneders lønn, i tillegg til alle andre goder.

I alt er det 21000 mennesker som har ansettelse i Forsvaret. Av disse er 12000 befal og 9000 sivile. De aller fleste er omfattet av tilbudet.