Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis i skatteprotest mot Trump. Flere pågrepet etter vold

Sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Donald Trump.

SAMMENSTØT: Demonstrasjonen i Berkeley i California utviklet seg til en ren Trump-kamp mellom presidentens motstandere og tilhengere. De kastet stein, tente flammer og fyrte eksplosiver og tåregass mot hverandre. Her en blodig mann under volden. Foto: AFP PHOTO / Josh Edelson / NTB Scanpix
SAMMENSTØT: Demonstrasjonen i Berkeley i California utviklet seg til en ren Trump-kamp mellom presidentens motstandere og tilhengere. De kastet stein, tente flammer og fyrte eksplosiver og tåregass mot hverandre. Her en blodig mann under volden. Foto: AFP PHOTO / Josh Edelson / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen demonstranter i amerikanske byer ber president Donald Trump legge fram selvangivelsen. I Berkeley er flere personer pågrepet etter voldeligheter.

Med plakater med påskrifter som «Hva er det han gjemmer?» og «Ekte menn betaler skatten sin» møtte flere tusen demonstranter opp i Washington lørdag.

VOLDELIG: Politi klarte ikke å holde demonstrantene tilbake. Foto: AFP PHOTO / Josh Edelson / NTB scanpix
VOLDELIG: Politi klarte ikke å holde demonstrantene tilbake. Foto: AFP PHOTO / Josh Edelson / NTB scanpix Vis mer

Demonstrasjonen i Washington var en av flere hundre over hele USA. Markeringene holdes samme dag som amerikanerne skal levere sine skattemeldinger, og demonstrasjonen har fått navnet «skattemarsjen».

Sammenstøt

I Berkeley i delstaten California barket demonstranter og støttespillere av Trump sammen i flere slåsskamper gjennom dagen. Trump-supportere kunngjorde at de skulle ha en «patriot-dag» i Martin Luther King jr.-parken i sentrum av byen lørdag formiddag, som ble møtt av en motdemonstrasjon.

LEKKET DET SELV?: Rachel Maddow, programleder for det populære politiske programmet «The Rachel Maddow Show» på nyhetskanalen MSNBC, melder at de har Donald Trumps selvangivelse. Nå mener eksperter at det kan være Trump selv som har lekket dokumentene. Video: CNN Vis mer

Opprørspoliti satte opp gjerder for å skille de to gruppene, men det gikk ikke lang tid før folk gikk til angrep på hverandre med slag og spark.

Minst 21 personer ble pågrepet. To personer ble skadd, den ene av tåregass og den andre pepperspray.

Da politiet fikk sperregjerdene på plass igjen, begynte demonstranter å rope til hverandre.

- Du kan dra tilbake til 60-tallet, ropte en Trump-støttespiller.

- Du kan dra tilbake til 1400-tallet, ropte en demonstrant tilbake.

- Skattepenger på ferie

Også folkevalgte demokrater deltok i protestene, blant dem kongresskvinnen Maxine Waters fra California. Hun kom med en tydelig beskjed til presidenten.

PRESIDENTGOLF: «Jeg skal jobbe for dere. Jeg har ikke tid til å spille golf, tro meg», sa Trump under presidentkampanjen sin. Nå blir han kritisert for nettopp golfspilling, samtidig som ferdighetene hans i sporten roses. Video: NBC/"Late Night with Seth Meyers", Getty Images, Golf Channel, @GolfDigest, @Scavino45, @ChrisRuddyNMX, @markknolle Vis mer

– Donald Trump, du vet virkelig hvordan bruke våre skattepenger på dine ukentlige turer til Mar-a-Lago, sa Waters.

Også i Palm Beach i Florida, hvor presidenten oppholder seg på feriestedet Mar-a-Lago, hadde flere hundre demonstranter møtt opp for å oppfordre presidenten til å legge fram selvangivelsen.

Under revisjon

Markeringene lørdag er organisert av flere venstreorienterte grupper, og målet er å skape oppmerksomhet om hvorfor presidenten så langt ikke har lagt fram selvangivelsen sin, skriver Reuters.

I januar i år sa Trumps rådgiver Kellyanne Conway at presidenten ikke legger fram selvangivelsen fordi det ikke interesserer velgerne. Trump har tidligere uttalt at han ikke kunne legge fram selvangivelsen, ettersom han er under revisjon.

Det amerikanske skattevesenet IRS har sagt at Trump kan legge fram selvangivelsen selv om han er under revisjon.

TRUMPS SELVANGIVELSE: Ifølge Det hvite hus betalte Trump 38 millioner dollar (328 millioner kroner i dagens kurs) i skatt på en inntekt på 150 millioner dollar (1,3 milliarder kroner). Det tilsvarer omkring 25,3 prosent. Men ifølge den lekkede selvangivelsen har Trump og kona Melania betalt 5,3 millioner dollar i vanlig føderal inntektsskatt, mindr... Vis mer

(NTB)