Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis i statskirken feilregistrert

25. januar blir statskirkens sentrale medlemsregister tilgjengelig på data. Revolusjonen har gått på bekostning av nøyaktighet. Kirkerådet bekrefter at inntil 40000 mennesker kan være feiloppført som statskirkemedlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Feilmarginen er på under én prosent, sier prosjektleder Eigil Morvik i Kirkerådet.

I denne sammenhengen er én prosent cirka 40 000 personer. Slik har Den norske kirkes medlemsregister blitt til:

Kongen med

Utgangspunktet er Folkeregisteret. Så har en strøket alle som har meldt seg ut etter 1945, alle av utenlandsk opprinnelse, alle fra andre trossamfunn - ikke Human-Etisk Forbund (HEF) og alle barn av utmeldte foreldre.

Personer av utenlandsk opprinnelse som har meldt seg inn i statskirken, er så ført inn i det nye registeret. Mest prominent blant disse er kong Harald.

Feilkilder

Særlig udøpte, og i noen grad utmeldte, kan ha blitt registrerte statskirkemedlemmer mot sin viten, vilje og overbevisning.

- Om en ikke er døpt og ikke medlem av noe trossamfunn, kan en ha kommet i registeret. Det er umulig for oss å si hvor mange det gjelder, sier Eigil Morvik.

Eksempel: Om mor og far er udøpte, barna deres er udøpte og ingen av dem står i noe trossamfunn, er de alle blitt registrert som statskirkemedlemmer.

Utmeldte før 1945 er nå registrerte statskirkemedlemmer. Gruppen er trolig ikke stor. Utmeldte fra 70-tallet kan ha blitt registrert fordi en del prester sendte ut utmeldingsattester, men vegret seg mot å registrere utmeldelsene. Noen kirkebøker er også gått tapt.

Dessuten: Alle utmeldte etter 1945 har blitt strøket manuelt fra det nye registeret med utgangspunkt i kirkebøkene. Det kan forekomme feil i dette arbeidet.

- Ta kontakt

I oktober 1997 var 87,1 prosent av innbyggerne (3 831 978) statskirkemedlemmer i det foreløpige registeret. I november 1998 var tallet korrigert til 85,7 prosent (3 805 850).

Menighetene landet rundt, vil få tilsendt sine lokale medlemsregistre på CD-ROM i mars. Menigheter uten nødvendig datautstyr får tilsendt utskrifter.

Både Morvik og kontorsjef Bjørn Kristensen i HEF opplyser at Kirkerådet ville bruke mer presise metoder ved etableringen av det nye registeret, men at politikerne ikke ville betale for presisjon.

- Folk som etter en lang og tung prosess har meldt seg ut av statskirken, kan nå stå i medlemsregisteret. Barna deres også. Jeg kritiserer ikke kirken. Det er Staten som har opptrådt arrogant. Det opprører meg, sier kontorsjef Kristensen.

HEF nektet å utlevere sitt medlemsregister til Kirkerådet fordi de mente metodene i registreringsarbeidet var for svake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling