Tusenvis kan ha blitt smittet

Tusenvis av pasienter kan ha blitt smittet av bakterien pseudomonas etter å ha brukt munnpenselen Dent-o-sept. Ingen tør anslå hvor mange som har dødd etter å ha blitt smittet. Vi kan stå overfor den største helsepolitiske skandalen noen gang. Nå er politiet koblet inn for å etterforske saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i 1999 var bedriften Snøgg klar over at det fantes bakterier på munnpenslene de produserte og solgte til norske sykehus. Men bedriften meldte ikke fra til myndighetene.

Helsetilsynet har foreløpig kartlagt identiteten til 133 smittede personer. Nå skal helsemyndighetene hente fram eldre, nedfrosne bakterier for om mulig å få en oversikt over hvor mange pasienter som er blitt smittet.

Tusenvis

- Vi må få full oversikt over situasjonen ved intensivavdelingene på sykehusene. Dernest er det viktig å få et bilde av omfanget, sier helsedirektør Lars E. Hanssen.

- Det er umulig å spå hvor mange tilfeller vi vil finne, men det vi vet, er at det årlig ble produsert om lag en million Dent-o-sept, og disse munnpenslene er blitt brukt i tusenvis.

- Hvor mange kan ha dødd på grunn av Dent-o-sept?

- Det er det også helt umulig å svare på, svarer Hanssen.

Han mener saken er så alvorlig at det var nødvendig å koble inn Riksadvokaten.

Jakt på syndere

Helseminister Dagfinn Høybråten, som i går fikk overlevert granskingsrapporter fra Statens helsetilsyn, Helsedirektoratet og Nasjonalt folkehelseinstitutt, ønsker i første omgang ikke å utpeke de ansvarlige for skandalen.

- Her har alle ledd sviktet, slo Høybråten fast.

Men rapportene peker på at noen ledd har sviktet mer enn andre. Først og fremst bedriften Snøgg Industri AS, som produserte munnpenselen. Men også det lokale Næringsmiddeltilsynet i Kristiansand må regne med kritikk. Det var Næringsmiddeltilsynet som i 1999 påviste at Snøgg Industri AS hadde problemer med mikrobiologisk forurensing av produksjonsprosessen. Dette forholdet ble ikke rapportert.

I tillegg stilles det spørsmål ved at Dent-o-sept ble godkjent når produktet ikke ble laget under sterile forhold.

Helsesjokk

Helse-Norge er nå i alarmberedskap:

  • Nasjonalt folkehelseinstitutt har overvåket utbruddet av pseudomonas-bakterien. Nå konsentrerer Folkehelsa seg om å kartlegge omfanget av utbruddet.
  • Sosial- og helsedirektoratet arbeider nå med å finne nye rutiner og retningslinjer for bruk av medisinsk utstyr.
  • Statens helsetilsyn går nå i gang med en omfattende gjennomgang av forholdene ved en del intensivavdelinger med hjelp fra utenlandske eksperter.