Ønsker fredlige samtaler: Lørdag samlet titusenvis av hvitkledde demonstranter seg i Barcelona og Madrid for å få spanske politikere til å løse krisen som har oppstått i forbindelse med at Catalonia ønsker selvstendighet. Foto: Sergio Perez / Reuters / NTB Scanpix
Ønsker fredlige samtaler: Lørdag samlet titusenvis av hvitkledde demonstranter seg i Barcelona og Madrid for å få spanske politikere til å løse krisen som har oppstått i forbindelse med at Catalonia ønsker selvstendighet. Foto: Sergio Perez / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Catalonia

Tusenvis kledde seg i hvitt for å få spanske politikere til å løse konflikten

Store folkemengder demonstrerte både i Barcelona og Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I påvente av at Catalonias president, Carles Puigdemont, skal ta en avgjørelse om de vil erklære regionen selvstendig, oppsto det demonstrasjoner både i Barcelona og Madrid lørdag.

Titusenvis av hvitkledde demonstranter samlet seg i de spanske byene, med enkelte plakater med påskriften «la oss snakke» og «gatene tilhører alle». Verken spanske eller katalanske flagg var å se under demonstrasjonen i den katalanske hovedstaden Barcelona, melder CNN.

- De kledde seg i hvitt for å unngå at debatten skulle handle om flagg, forklarer journalisten Mercè Remolí til CNN.

«La oss snakke»: Blant demonstrantenes plakater kunne man lese «la oss snakke» og «gatene tilhører alle». Foto: Jorge Guerrero / AFP / NTB Scanpix
«La oss snakke»: Blant demonstrantenes plakater kunne man lese «la oss snakke» og «gatene tilhører alle». Foto: Jorge Guerrero / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det har oppstått en politisk krise og stor usikkerhet i Spania etter forrige ukes folkeavstemning. The Guardian var i kontakt med en av demonstrantene som var bekymret for den økte voldsbruken.

- Det blir verre for hver gang. Voldsbruken gjør meg redd. Det har skapt mye frykt, noe som er farlig, sier 36 år gamle Yurena Diaz.

Hvitt: Omtrent 5000 demonstranter samlet seg på San Jaume Square i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
Hvitt: Omtrent 5000 demonstranter samlet seg på San Jaume Square i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer

Også i Madrid

I nærheten av de hvitkledde demonstrantene i Madrid, ble det holdt en annen demonstrasjon hvor det var en stor overvekt av spanske flagg å se, skriver den britiske avisa. Tusenvis av mennesker møtte opp for å protestere mot katalanernes ønske om å bli selvstendige.

- Krisen har nådd et vendepunkt, og vi må engasjere oss for å forsvare spanske verdier som en nasjon, sier demonstranten Joaquin Penas, til The Guardian.

Han mener at katalansk selvstendighet vil være som at Spania mister én arm, og uttrykker mistillit til den nåværende regjeringen.

- Jeg har ikke mye tillit til regjeringen. Det er ikke en veldig proaktiv regjering ... Rajoy (Spanias statsminister) er alt annet enn en leder. For å være ærlig er han helt forferdelig, sier han.

Rødt og gult: Demonstranter samlet seg foran Plaza de Colón i Madrid lørdag. Foto: Javier Barbancho / Reuters / NTB Scanpix
Rødt og gult: Demonstranter samlet seg foran Plaza de Colón i Madrid lørdag. Foto: Javier Barbancho / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Slående resultat

Forrige søndag holdt Catalonia en folkeavstemning om katalansk selvstendighet. Den ble i forkant erklært ulovlig av spanske domstoler, og politiet i Catalonia ble beordret til å forhindre at den ble gjennomført.

Det førte til massive opptøyer hvor flere ble skadd og hele 844 mennesker var nødt til å oppsøke helsehjelp, ifølge lokale myndigheter.

Opptellingen av stemmene som kom inn viste at 90 prosent stemte for et selvstendig Catalonia, mens åtte prosent stemte mot og to prosent stemte blankt.

- Utelukker ingenting

Det er varslet at Catalonias president, Carles Puigdemont, vil holde en tale til det katalanske parlamentet på tirsdag. Der ventes det at han vil legge fram en erklæring om selvstendighet for regionen.

Spanias statsminister, Mariano Rajoy sier på sin side at han ikke vil utelukke å suspendere Catalonias selvstyre om lederne fortsetter å true med uavhengighetserklæring.

- Jeg utelukker ingenting, sier han til spanske El Pais, ifølge NTB.

Per dags dato er Catalonia å regne som en autonom enhet, noe som gjør at de har stor grad av selvstyre. Ved å anvende artikkel 155 i grunnloven kan Spania suspendere Catalonias autonome status, og pålegge direkte regjering fra Madrid, skriver NTB.